Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντώνται τη Δευτέρα σε μία προσπάθεια να κρατήσουν «ζωντανή» τη διαπραγμάτευση και να βρουν μία λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, δεν έχει υπάρξει ακόμη η πολυπόθητη συμφωνία με τον χρόνο να πιέζει την πλευρά των σκοπιανών που επιθυμεί να υπάρξει λύση ώστε να προχωρήσει η  ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

Τα τρία ονόματα που φαίνεται να παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγματεύσης, είναι το το Nova Macedonija, Gorna Macedonija και Severna Macedonija . Η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι συμφωνία θα υπάρξει μόνο αν η γειτονική χώρα προχωρήσει σε  αναθεώρηση του Συντάγματος και συμφωνήσει στο erga omnes. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες έχει πέσει στο «τραπέζι» από την πλευρά των Σκοπίων και ένα ακόμη όνομα με αναφορές προς το Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ίλιντεν το 1903. Αν ισχύει αυτή η πληροφορία, θεωρείται βέβαιο πως θα απορριφθεί από την ελληνική πλευρά.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις στο παρασκήνιο από την Αμερική αλλά και ευρωπαϊκές χώρες για επίσπευση της λύσης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ενώ στην Ελλάδα οι Παμμακεδονικές Ενώσεις προγραμματίζουν νέα μαζικά συλλαλητήρια στις 6 Ιουνίου σε διάφορες πόλεις της χώρας, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη χρήση του όρου Μακεδονία από τη γειτονική χώρα.

Επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών οι πρωθυπουργοί Ελλάδας – ΠΓΔΜ είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες τις τελευταίες ημέρες καθώς γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και αν δεν υπάρξουν λεπτοί χειρισμοί και αμοιβαίες υποχωρήσεις, τότε είναι πολύ πιθανό να τιναχθούν όλα στον αέρα.