Οι έντονες εναλλαγές συναισθημάτων στις αγορές είναι ενδεικτικές του φόβου που επικρατεί για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα να εξαπολύουν μύδρους κατά του ιταλού προέδρου Σ.Ματαρέλα και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Κ.Κοταρέλι, δημιουργώντας πολεμικό κλίμα μέχρι τις εκλογές.

Την αρχική ανακούφιση των επενδυτών από την απόρριψη από τον Ιταλό Πρόεδρο του προτεινόμενου κυβερνητικού σχήματος με υπουργό Οικονομικών τον πολέμιο του ευρώ Π.Σαβόνα και την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Κ.Κοταρέλι, διαδέχθηκαν οι έντονες ανησυχίες για το μέλλον της Ιταλίας που έχει περιέλθει σε πολιτικό χάος και αδιέξοδο.

Έτσι το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, σήμερα, Δευτέρα, αφού χαιρέτισε τις αποφάσεις Ματαρέλα με άλμα σχεδόν 2% κατά το άνοιγμα των συναλλαγών, στη συνέχεια πέρασε σε απώλειες, κλείνοντας με πτώση 2,08%, στις 21.933 μονάδες.

Ανησυχητικές είναι και οι εξελίξεις στην αγορά των ιταλικών ομολόγων. Το spread, δηλαδή η διαφορά στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας και της Ιταλίας, που κάποτε υποχωρούσε, έκανε άλμα γύρω στις 230 μονάδες, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο 2013.

Συγκεκριμένα αυξήθηκε κατά 29 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής και έφθασε τις 235 μονάδες. Σε διάστημα δύο εβδομάδων έχει σημειώσει άνοδο εκατό περίπου μονάδων.

«Ο κίνδυνος ενός υπουργού Οικονομικών κατά του ευρώ απετράπη προς το παρόν, αλλά πρέεπι να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, που έχουν πυροδοτήσει μνήμες από το 2011 κατά το απόγειο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη» σχολιάζει στο πρακτορείο Reuters, ο Μίχαελ Λάιστερ, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.

«Η Ιταλία κέρδισε απλά λίγο χρόνο, τίποτα περισσότερο» σημειώνει.

Απο την πλευρά του ο Νικολά Νομπίλ, οικονομολόγος της Oxford Economics επισημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να βγει ενισχυμένο από τις νέες εκλογές το μέτωπο κατά του ευρώ. Η εξέλιξη αυτή με τη σειρά της, όπως προειδοποιεί, θα επιβραδύνει τη διαδικασία για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Ανησυχία για «ακόμη πιο ριζοσπαστική κυβέρνηση» μετά τις νέες εκλογές εκφράζει και ο Γκι Στερ της Societe Generale, ενώ δεν αποκλείει η νέα κάλπη να συνοδευθεί από δημοψήφισμα για το ευρώ.

Για παρατεταμένη και οξυμένη πολιτική αβεβαιότητα προειδοποιεί και η Goldman Sachs.

Γράψτε το σχόλιο σας