Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βυθίστηκε το Χρηματιστήριο του Μιλάνο, εκτοξεύτηκε το spread

Βυθίστηκε το Χρηματιστήριο του Μιλάνο, εκτοξεύτηκε το spread

Την ανακούφιση από την απόρριψη της λαϊκίστικης κυβέρνησης, διαδέχθηκε ο φόβος για την επόμενη ημέρα. Βουτιά άνω του 2% στο Χρηματιστήριο. Την ανιούσα παίρνει την ίδια στιγμή το spread

Οι έντονες εναλλαγές συναισθημάτων στις αγορές είναι ενδεικτικές του φόβου που επικρατεί για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα να εξαπολύουν μύδρους κατά του ιταλού προέδρου Σ.Ματαρέλα και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Κ.Κοταρέλι, δημιουργώντας πολεμικό κλίμα μέχρι τις εκλογές.

Την αρχική ανακούφιση των επενδυτών από την απόρριψη από τον Ιταλό Πρόεδρο του προτεινόμενου κυβερνητικού σχήματος με υπουργό Οικονομικών τον πολέμιο του ευρώ Π.Σαβόνα και την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Κ.Κοταρέλι, διαδέχθηκαν οι έντονες ανησυχίες για το μέλλον της Ιταλίας που έχει περιέλθει σε πολιτικό χάος και αδιέξοδο.

Έτσι το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, σήμερα, Δευτέρα, αφού χαιρέτισε τις αποφάσεις Ματαρέλα με άλμα σχεδόν 2% κατά το άνοιγμα των συναλλαγών, στη συνέχεια πέρασε σε απώλειες, κλείνοντας με πτώση 2,08%, στις 21.933 μονάδες.

Ανησυχητικές είναι και οι εξελίξεις στην αγορά των ιταλικών ομολόγων. Το spread, δηλαδή η διαφορά στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας και της Ιταλίας, που κάποτε υποχωρούσε, έκανε άλμα γύρω στις 230 μονάδες, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο 2013.

Συγκεκριμένα αυξήθηκε κατά 29 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής και έφθασε τις 235 μονάδες. Σε διάστημα δύο εβδομάδων έχει σημειώσει άνοδο εκατό περίπου μονάδων.

«Ο κίνδυνος ενός υπουργού Οικονομικών κατά του ευρώ απετράπη προς το παρόν, αλλά πρέεπι να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, που έχουν πυροδοτήσει μνήμες από το 2011 κατά το απόγειο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη» σχολιάζει στο πρακτορείο Reuters, ο Μίχαελ Λάιστερ, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.

«Η Ιταλία κέρδισε απλά λίγο χρόνο, τίποτα περισσότερο» σημειώνει.

Απο την πλευρά του ο Νικολά Νομπίλ, οικονομολόγος της Oxford Economics επισημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να βγει ενισχυμένο από τις νέες εκλογές το μέτωπο κατά του ευρώ. Η εξέλιξη αυτή με τη σειρά της, όπως προειδοποιεί, θα επιβραδύνει τη διαδικασία για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Ανησυχία για «ακόμη πιο ριζοσπαστική κυβέρνηση» μετά τις νέες εκλογές εκφράζει και ο Γκι Στερ της Societe Generale, ενώ δεν αποκλείει η νέα κάλπη να συνοδευθεί από δημοψήφισμα για το ευρώ.

Για παρατεταμένη και οξυμένη πολιτική αβεβαιότητα προειδοποιεί και η Goldman Sachs.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024