Ο Αλέξης Τσίπρας ενίοτε κοπιάρει παλαιούς πολιτικούς. Γνωστόν. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό στη Βουλή της Τετάρτης. Εδώ είπε πως «η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω».

Σύμφωνα με τον Μικροπολιτικό, της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, οι παλιότεροι θυμούνται πως την εν λόγω φράση λανσάρισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και μάλιστα την είχε προωθήσει και με σποτ του κόμματός του το 1993.

Πριν καιρό πάλι, ο Τσίπρας αν θυμάστε είχε ολοκληρώσει ομιλία του με το «Καληνύχτα σας», που παρέπεμπε σε πανομοιότυπη κατάληξη ομιλίας του Ανδρέα Παπανδρέου.

Σας έχω και κάτι ακόμη: ακούμε συνέχεια για τον όρο «ολιστική ανάπτυξη». Έψαξα και βρήκα λοιπόν ότι ο όρος εισήχθη για πρώτη φορά σε κείμενα του άλλοτε γνωστού μεταπολεμικά ΚΕΠΕ. Τι ήταν αυτό; Ήταν το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, που ιδρύθηκε το 1959 και ήταν ιδέα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έπειτα από εισήγηση του Ξενοφώντα Ζολώτα.

Αρχικός του τίτλος ήταν Κέντρον Οικονομικών Ερευνών. Πρώτος πρόεδρος του ΔΣ μάλιστα ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, που ως γνωστόν επέστρεψε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ – όπου είχε μια έξοχη ακαδημαϊκή καριέρα στο Πανεπιστήμιο Berkeley – κατόπιν παρότρυνσης και πρότασης του Καραμανλή.