Το προσωρινό αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές, αποτύπωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, λίγο μετά τις 18:30 ώρα Ελλάδος, όταν και ολοκληρώθηκε ο β’ γύρος συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ υπό τον ίδιο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση ξεκαθάρισε ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του, της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ κάνοντας μια αποτίμηση της προόδου που επετεύχθη στην διάρκεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα για το ονοματολογικό στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Στη συνέχεια απέφυγε να απαντήσει αν θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών, ενώ πρόσθεσε ότι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ γνωρίζονται και μπορούν να κανονίσουν οτιδήποτε.

«Χοντρό» παιχνίδι

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι στη συνάντηση έγινε «χοντρό» παιχνίδι με το όνομα.

Φήμες κάνουν λόγο ότι η πλευρά των Σκοπίων απέρριψε το Gorna Macedonija που θα ήθελε η Αθήνα, ενώ το Nova ενδεχομένως να μην καλύπτει καμιά από τις δύο πλευρές.

Έτσι φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο ένα ακόμη όνομα από αυτά που είχε προτείνει ο Μ. Νίμιτς. Πρόκειται για το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή Republika Severna Makedonija και πάνω σ’ αυτή την πρόταση γίνεται συζήτηση.

Τέσσερα ονόματα στο προσκήνιο

Ουσιαστικά, όπως λένε διπλωματικές πηγές τα τέσσερα από τα πέντε ονόματα που είχε προτείνει ο Νίμιτς «παίζουν» μέχρι τέλους, τα Nova και Gorna είχαν μεγάλες πιθανότητες να συμφωνηθούν (ένα από τα δύο) αλλά τώρα μπαίνει και το Severna που ενδεχομένως να ικανοποιεί και τους δύο.

Διαβάστε επίσης:

Γράψτε το σχόλιο σας