«Παντρευτήκαμε στο Μεταγωγών». Αυτή η δήλωση της Ηριάννας στο Εφετείο περιγράφει ίσως καλύτερα από όλες το πώς είναι η ζωή της από την ημέρα που συνελήφθη. Αφορά τον γάμο της με το σύντροφό της Κωνσταντίνο, ο οποίος κατηγορήθηκε για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς και έχει απαλλαχθεί από όλες τις κατηγορίες. Όμως η Ηριάννα και ο Περικλής παραμένουν υπόδικοι.

Η υπόθεση της δίκης της Ηριάννας και του Περικλή είναι σε εξέλιξη συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του νομικού και μη κόσμου. Μέλη της επιστημονικής κοινότητας, οι βιολόγοι κύριος Φίτσιαλος και κυρία Φύτρου, κατέρριψαν τις κατηγορίες που βαραίνουν τους δύο, κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το δεδικασμένο που θα δημιουργήσει η όποια απόφαση της έδρας.

Η εξέταση του δείγματος DNA της Ηριάννας, που είχε η ίδια δώσει στην Αντιτρομοκρατική και η εξέταση του δείγματος που βρέθηκε σε όπλα, τα οποία φέρεται να έχουν πάνω τους αποτύπωμα της Ηριάννας δεν κρίθηκε ορθό τεκμήριο από τους βιολόγους επιστήμονες. Το διεθνές ινστιτούτο Λωζάνης έβγαλε το συμπέρασμα ότι το δείγμα είναι κακής ποιότητας και μικρής ποσότητας και επισημαίνεται ότι αυτή η πρακτική δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ορθή, αφού σε κανένα σύγχρονο Δυτικό κράτος δεν ακολουθείται.

Το δε δείγμα του γενετικού υλικού θεωρείται ακόμα πιο αναξιόπιστο, αφού μπορεί να θεωρηθεί ως μέθοδος αποκλεισμού υπόπτων και όχι ταυτοποίησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και οι καταθέσεις των κατηγορούμενων. Ο λογαριασμός στο Twitter The Case παρακολουθεί την δίκη κια μεταφέρει αυτούσιους τους διαλόγους.

Σε κάποιο σημείο της διαδικασίας, ο Περικλής ρωτήθηκε για ποιον λόγο η τότε σύντροφός του δεν έχει έρθει να καταθέσει. Ακολούθησε αυτός ο διάλογος:

Εισαγγ: Γιατί δεν ήρθε η κοπέλα σας να μιλήσει για τον χαρακτήρα σας;

Περ: Έχουμε χωρίσει.

Εισαγγ: Και τί σημασία έχει; Μπορούσε να έρθει παρόλ’ αυτά.

Νωρίτερα, ο κατηγορούμενος είχε ερωτηθεί τι έκανε στην Πανεπιστημιούπολη (όπου αργότερα βρέθηκαν τα επίμαχα όπλα).

Πρόεδρος: Στην Πανεπιστημιούπολη πηγαίνατε;

Περικλής: Ναι, έβγαζα το σκυλάκι βόλτα.

Πρόεδρος: Τι ράτσα;

Περικλής: Πίτμπουλ

Πρόεδρος: Αυτό δεν είναι «σκυλάκι»!

Ακόμα, ο κατηγορούμενος ερωτήθηκε για το «επίμαχο» ταξίδι του στην Βαρκελώνη, που κατά την προηγούμενη δίκη θεωρήθηκε ενοχοποιητικό στοιχείο:

Πρόεδρος: Στη Βαρκελώνη συναντήσατε τρομοκράτες;

Περικλής: Όχι.

Πρόεδρος: Στη Βουλγαρία;

Περικλής: Δεν πήγα.

Πρόεδρος: Στον Βόλο (εννοεί «γιάφκα» ΣΠΦ) πήγατε;

Περικλής: Όχι.

Πρόεδρος: Και το αποτύπωμα;

Περικλής: Δεν ξέρω πώς βρέθηκε.

Κατά την διαδικασία της εξέτασης μίας μάρτυρος υπεράσπισης της Ηριάννας, ακολούθησε αυτός ο διάλογος:

Πρόεδρος: Δεν είχε επαναστατικές ιδέες;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Ε, τι σόι νέα ήταν; (αστειευόμενος)

Ειδικό βάρος έπεσε στον ορισμό της βίας. Η Ηριάννα είχε συντάξει μία επιστολή κατά την οποία ευχαριστούσε για τη συμπαράσταση και η εισαγγελέας σημείωσε ότι «ευχαριστεί για τα επεισόδια», εννοώντας τις καταδρομικές στην Ερμού, μετά από τις πορείες αλληλεγγύης.

Αργότερα, κατά την εξέταση του Περικλή, ο κατηγορούμενος ερωτήθηκε:

Εισαγγελέας: Για την βία; Την καταδικάζετε;

Περικλής: Προσωπικά δεν ασκώ βία.

Εισαγγ: Κάνατε παρέα με ένα ζευγάρι που έχει ακραίες απόψεις.   Ισοπεδώθηκε σχεδόν η Ερμού και δεν βγάλατε ένα κείμενο. Καταστράφηκαν περιουσίες ανθρώπων στο όνομά σας με αφορμή την απόρριψη της αιτήσεως διακοπής ποινής. Γιατί δεν καταδικάσατε;

Περικλής: Δεν καταδίκασα καν ούτε την εναντίον μου απόφαση. Δεν έχω βγάλει κείμενο. Δεν το έκανα εγώ, γιατί να πω κάτι;

Εισαγγελέας: Όταν γίνονται ενέργειες και δεν καταδικάζετε, σημαίνει ότι συναινείτε.

Και στη συνέχεια:

Εφέτης: Είστε υπόλογος μόνο για ό,τι κάνετε εσείς. Έχετε συμμετάσχει σε κάποια ενέργεια;

Περικλής: Όχι.

Κατά την απολογία της, η Ηριάννα σημείωσε: » Είμαι οι κόποι μου που καταστρέφονται. Και κάτι τελευταίο αν μπορώ: Όλοι μας θέλουμε να ζούμε σε μια ιδανική κοινωνία. Σε μια κοινωνία που προσεγγίζει την ουτοπία. Εγώ εργάζομαι με ανθρώπους που έχουν αφήσει τη χώρα τους, που θέλουν να σταθούν στα πόδια τους. Αυτή είναι η ταυτότητά μου. Να βοηθάω μετανάστες να μάθουν ελληνικά για να σταθούν στα πόδια τους. Δε με νοιάζει αν είναι σκευωρία, με νοιάζει που έχει καταστραφεί η ζωή μου. Και ο Κωνσταντίνος το ίδιο. 8 χρόνια δε μας άφησαν σε ησυχία. Παντρευτήκαμε στο Μεταγωγών».

Η δίκη πήρε διακοπή για τις 2 Ιουλίου.