Τη βούληση για «διάλογο» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία εκφράσθηκε από τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, χαιρέτισε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, βλέποντας «μάλλον» σ’ αυτήν ένα «καλό (πολιτικό) σινιάλο».

«Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης λέει »θέλω να κάνω διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» πρέπει μάλλον να εκληφθεί ως καλό σινιάλο» δήλωσε ο Μοσκοβισί στον ραδιοσταθμό Franceinfo, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν θέλει να «εκφράσει καχυποψία» για τη νέα ιταλική κυβέρνηση.

«Το όλο ζήτημα είναι να μάθουμε αν η Ιταλία θα παραμείνει αυτό που είναι» πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος, υπενθυμίζοντας πως η χώρα αυτή, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, έχει «ευρωπαϊκή ιστορία». «Εξακολουθώ να πιστεύω πως η Ιταλία θα παραμείνει μια χώρα στην καρδιά της ευρωζώνης» διαβεβαίωσε.

Ο Τζουζέπε Κόντε, ένας 53χρονος δικηγόρος και καθηγητής του Δικαίου που ήταν μέχρι τώρα άγνωστος στο ευρύ κοινό, κλήθηκε να σχηματίσει τη νέα ιταλική κυβέρνηση, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και τη Λέγκα.

«Έχω συνείδηση της ανάγκης να επιβεβαιωθεί η θέση της Ιταλίας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εργασθεί πάνω στα θέματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, της μεταρρύθμισης του δικαιώματος του ασύλου και της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης» δήλωσε ο Κόντε αφού πήρε την εντολή, ενώ εξέφρασε τη βούληση του για «διάλογο» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να αποφαίνεται για ανακοινώσεις. Θα εκφρασθεί για αποφάσεις, δηλαδή για έναν προϋπολογισμό, δηλαδή για αριθμούς, δηλαδή για νόμους» διαβεβαίωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας πως θέλει μια «εποικοδομητική σχέση» με τον μελλοντικό υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Ο ευρωπαίος επίτροπος υπενθύμισε πάντως πως θα είναι «σε επιφυλακή» και «προσεκτικός» όσον αφορά το θέμα του ιταλικού δημόσιου χρέους, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη έπειτα απ’ αυτό της Ελλάδας.

«Είναι συμφέρον των Ιταλών, είναι συμφέρον της Ιταλίας να μην συνεχίσει να αυξάνει το χρέος, για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις δημόσιες υπηρεσίες και τα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης που περιμένουν οι Ιταλοί» επέμεινε.

Γράψτε το σχόλιο σας