Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μπρουνό Λε Μερ και Όλαφ Σολτς, χαιρέτισαν σήμερα την βούληση του νέου εντολοδόχου πρωθυπουργού της Ιταλίας να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ η Ευρώπη παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ιταλία στέλνοντας μηνύματα και προειδοποιήσεις κυρίως σε ότι αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων στην οικονομία.

Ενδεικτικό ότι πολλοί από τους υπουργούς Οικονομικών αναφέρθηκαν στο ζήτημα πριν το Eurogroup.

«Είναι πολύ καλή ένδειξη ότι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ιταλίας εκφράζεται με φιλοευρωπαϊκό τρόπο, ότι είπε πως θέλει, μαζί με την κυβέρνησή του, να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες», είπε ο Σολτς κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Γάλλος ομόλογός του επισήμανε ότι «όλοι σημείωσαν το θετικό ύφος των πρώτων δηλώσεων» του Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος «δεσμεύτηκε να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

«Είναι μια θετική ένδειξη και θέλουμε να εργαστούμε εποικοδομητικά με την Ιταλία και θα κρίνουμε με βάση τις πράξεις», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, αφού παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Κόντε δήλωσε ότι «γνωρίζει πως πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας» και ότι σκοπεύει να ασχοληθεί με τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για το δικαίωμα του ασύλου και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Τους φόβους των Ευρωπαίων, και όχι μόνο, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Εντουαρντ Σικλούνα, σημειώνοντας ότι η Iταλία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μία κρίση δημόσιου χρέους, όπως η έκανε η Ελλάδα το 2010, αν οι πολιτικές της νέας ιταλικής κυβέρνησης, που τώρα σχηματίζεται, επικεντρωθούν σε περισσότερες δαπάνες.

«Αν πρόκειται για ζήτημα δαπανών και δανεισμού, τότε δυστυχώς θα είναι μία επανάληψη της Ελλάδας», είπε στους δημοσιογράφους.

Γράψτε το σχόλιο σας