Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χαμογελάστε, σας φωτογραφίζουν!

Χαμογελάστε, σας φωτογραφίζουν!

Τα ενοχλητικά κι άκρως επικίνδυνα πολλές φορές παιχνίδια με τα τηλέφωνα που μετατρέπονται σε φωτογραφικές και καταγράφουν τα πάντα αδιακρίτως

Χιλιάδες κινητά τηλέφωνα γύρω μας (ανάμεσά τους, πιθανώς, και το δικό μας) έχουν μεταμορφωθεί σε κάμερες που απαθανατίζουν τα πάντα και τους πάντες. Μια μόδα της νέας εποχής που όμως μπορεί να γίνει από άκομψη ως επικίνδυνη.

Χαζεύοντας στο Instagram εντόπισε με έκπληξη τον εαυτό της δίπλα σε ένα χαμογελαστό Κινέζο που δεν γνώριζε, μέσα στο τρένο που κάνει τη διαδρομή Πειραιάς – Κηφισιά. Ο τουρίστας, γιατί τουρίστας πρέπει να ήταν, την απαθανάτισε στο πλευρό του τραβώντας σέλφι, χωρίς εκείνη να το καταλάβει, και ανέβασε τη φωτογραφία γράφοντας, προφανώς αστειευόμενος: «Ερωτας με την πρώτη ματιά: η όμορφη Ελληνίδα κι εγώ κάνουμε βόλτα».

Η όμορφη Ελληνίδα όχι μόνο δεν κολακεύτηκε αλλά ενοχλήθηκε για την αδιακρισία. Αλήθεια, έχετε και εσείς αναρωτηθεί, πόσες φορές μέσα σε μια μέρα μπορεί να εμφανίζεστε σε φωτογραφίες αγνώστων, επειδή περνούσατε δίπλα τους την ώρα που τραβούσαν σέλφι;

Τις προάλλες ο διεθνής Τύπος δημοσίευε μια σχετική ιστορία: Νεοϋορκέζα φωτογράφισε κρυφά με το κινητό της, στο Μετρό, έναν όμορφο άντρα. Όταν κατάλαβε πως ήταν το μοντέλο, ηθοποιός και ακτιβιστής Νάιλ ΝτιΜάρκο, δημοσίευσε τη φωτογραφία στην διαδικτυακή σελίδα του γράφοντας: «Νομίζω πως σας είδα στο τρένο. Αν είστε εσείς, είστε πολύ όμορφος».

Ο ΝτιΜάρκο απάντησε: «Το κατάλαβα πως με φωτογραφίζατε, ευχαριστώ!». Και δημοσίευσε με τη σειρά του φωτογραφία της γυναίκας που είχε τραβήξει και εκείνος με το κινητό του, εν αγνοία της.

Αυτά τα παιχνίδια δεν είναι πάντα τόσο χαριτωμένα. Μπορεί να γίνουν από ενοχλητικά ως επικίνδυνα, ειδικά σε μια εποχή που συζητιέται έντονα το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων (δεδομένων συχνά πολύ πιο σημαντικών από μία φωτογραφία) στο Διαδίκτυο. Οσο, βεβαίως, συζητάμε, συνεχίζουμε να φωτογραφίζουμε ασταμάτητα με τα κινητά μας, για να κοινοποιήσουμε αμέσως μετά ακόμα και φωτογραφίες με μοντέλα… αγνώστους.

Μια κάμερα δίπλα μας, συνδεδεμένη με το Internet, κάνει πάντα το δικό της, χωρίς την άδειά μας, εν αγνοία μας.

«Τώρα πια ούτε ως το περίπτερο της γωνίας δεν πάω απεριποίητη, από τον φόβο των παπαράτσι», λέει αστειευόμενη η… ερωμένη του Κινέζου. Γελάμε. Πίσω όμως από το αστείο, το πώς διαχειριζόμαστε την εικόνα των άλλων (αυθαίρετα, χωρίς την άδειά τους) είναι ένα θέμα αρκετά σοβαρό. Αφορά και αυτό τα όρια που πρέπει να μπουν ώστε το Διαδίκτυο να χρησιμοποιείται μόνο υπέρ μας και όχι εις βάρος μας.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024