Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδράσεις από τον ΔΣΑ για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου

Αντιδράσεις από τον ΔΣΑ για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου

Ο ΔΣΑ επισήμανε «ότι ενώ σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπάρχει σαφής τάση συγχώνευσης των δικαστικών σχηματισμών στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, στην Ελλάδα ο υπουργός κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση»

Στάση εργασίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας αλλά και δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του, προκειμένου να λάβουν θέση για τον εάν τάσσονται υπέρ η κατά της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, αποφάσισε μεταξύ άλλων το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), εκφράζοντας την αντίθεσή του στις σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή.

Ειδικότερα, το ΔΣ του ΔΣΑ, έπειτα από συνεδρίασή του, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την ανωτέρω εξέλιξη, καταδικάζει ομόφωνα «τη μονομερή εξαγγελία του υπουργού για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου, τόσο όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, όσο και ως προς την διαδικασία λήψης αυτής, χωρίς να συζητηθεί με τους φορείς της Δικαιοσύνης, αλλά και το προσβλητικό και ανοίκειο ύφος προς τους δικηγόρους».

Ο ΔΣΑ επισήμανε «ότι ενώ σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπάρχει σαφής τάση συγχώνευσης των δικαστικών σχηματισμών στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, στην Ελλάδα ο υπουργός κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Ακόμη, σύμφωνα με τον ΔΣΑ, «ο υπουργός Δικαιοσύνης απαξιώνει τη λειτουργία του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο λειτουργεί υποστελεχωμένο, σε δικαστές και υπαλλήλους, υποχρηματοδοτούμενο και με πενιχρή υλικοτεχνική υποδομή», ενώ «την ίδια στιγμή η σχεδόν πλήρης ανυπαρξία ηλεκτρονικής λειτουργίας της δικαιοσύνης (e-justice), παραπέμπει σε δικαστήρια του περασμένου αιώνα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ, κατόπιν όλων αυτών, αποφάσισε τα εξής:

«1. Να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

2. Να δοθεί συνέντευξη Τύπου για να εκτεθούν οι απόψεις του ΔΣΑ επί των θέσεων του Υπουργείου.

3. Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στις αρχές Ιουνίου, σε μέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί, με ταυτόχρονη διενέργεια στάσης εργασίας των δικηγόρων Αθήνας.

4. Να διενεργηθεί δημοψήφισμα μεταξύ των δικηγόρων μελών του ΔΣΑ , μέχρι το τέλος Ιουνίου, για να ερωτηθούν οι δικηγόροι Αθηνών εάν συμφωνούν ή όχι με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

5. Να συμμετέχουν οι δικηγόροι Αθηνών, με μεταφορικά μέσα που θα διαθέσει ο ΔΣΑ, στην ημερίδα που διοργανώνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Ολομέλεια στη Ζάκυνθο για την κατάσταση της Δικαιοσύνης στη χώρα.

6. Να πραγματοποιηθεί ωριαία στάση εργασίας συμβολικού χαρακτήρα, μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς (εργαζόμενους, δημοσίους υπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, συνταξιούχους), την Τετάρτη, 30.5.2018, από 11.00 έως 12.00, στο πλαίσιο της κοινής δράσης της «Κοινωνικής Συμμαχίας»».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024