Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, διότι συνήθως εντοπίζεται σε όψιμο στάδιο.

Αλλά μια νέα διαγνωστική εξέταση που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για πρώιμη ανίχνευση της πάθησης.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου ACS Nano, το τεστ απαιτεί μόνο μια σταγόνα αίμα για να ανιχνεύσει τους βιοδείκτες του καρκίνου του παγκρέατος και σε λιγότερο από 60 λεπτά παράγει το διαγνωστικό αποτέλεσμα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα με βάση ένα τσιπ για να εξάγουν εξωσώματα απευθείας από το αίμα σε λίγα λεπτά, να τα αναλύσουν επί τόπου και να διαπιστώσουν αν είναι φορείς καρκινικών βιοδεικτών.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια υγρής μορφής βιοψία, τεχνική που γενικά έχει αποδειχθεί και σε άλλες περιπτώσεις ότι μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο εγκαίρως χωρίς περίπλοκες επεμβατικές διαδικασίες, όπως η βιοψία όγκου.

«Αναπτύξαμε μια πρωτότυπη πλατφόρμα που έχει τη δυνατότητα να μεταφραστεί σε ένα απλό, ανέξοδο και γρήγορο τρόπο διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος», εξηγεί η πρώτη συγγραφέας της έρευνας Τζιν Λουις.

Προς το παρόν η εξέταση έχει δοκιμαστεί σ’ ένα μικρό δείγμα 31 ατόμων, όπου κατάφερε να εντοπίσει σωστά τα δείγματα αίματος 20 ατόμων με καρκίνου του παγκρέατος και να τα ξεχωρίσει από τα 11 αυτών χωρίς καρκίνο.

Επόμενος στόχος των ειδικών είναι προχωρήσουν σε εκτενέστερη δοκιμή της εξέτασης, αναλύοντας δείγματα αίματος από ασθενείς με διαφόρων σταδίων καρκίνους, ώστε να καταφέρουν να την βελτιώσουν τόσο ώστε να ανιχνεύει πραγματικά έγκαιρα τον καρκίνο.