Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτικές και δικαστικές αναταράξεις από την παραίτηση Σακελλαρίου

Πολιτικές και δικαστικές αναταράξεις από την παραίτηση Σακελλαρίου

Αιφνιδιασμός, αιχμές και καταγγελίες

Σοβαρές πολιτικές και δικαστικές αναταράξεις λαμβάνει η υπόθεση της παραίτησης του Νίκου Σακελλαρίου από το ΣτΕ. Ο τρόπος που έγινε, οι αιχμές ή και καταγγελίες που έκανε και η γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα για ωμές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η δε παραίτηση Σακελλαρίου μπορεί να γίνει καταλύτης κι άλλων εξελίξεων.

Σαφέστατα είναι ένα πλήγμα για την κυβέρνηση, ένα πλήγμα που εκμεταλλεύεται και η αντιπολίτευση και ζητά εξηγήσεις. Μάλιστα, η παραίτηση Σακελλαρίου αποκάλυψε ουσιαστικά ότι οι διαρροές για απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στους συνταξιούχους είναι σωστές και όντως υπάρχει τέτοιο σκεπτικό στους δικαστές του ΣτΕ
Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτό το ενδεχόμενο, να μην μπορεί να εφαρμόσει το νόμο. Αν και κάποιοι λένε με νόημα ότι «μπορεί και να βολεύει το Μαξίμου μια τέτοια απόφαση».

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» της Πέμπτης, επτά λόγοι οδήγησαν στην παραίτηση Σακελλαρίου η οποία στέλνει πολλαπλά μηνύματα καθώς ήταν ο αρχαιότερος μέχρι χθες έλληνας δικαστής που, ύστερα από 42 χρόνια δικαστικής σταδιοδρομίας επέλεξε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κίνηση αυτή, που δεν έχει προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά, εκτός από το αναμφισβήτητο θεσμικό της βάρος, έχει και πολιτικό αντίκτυπο καθώς από την απλή ανάγνωσή της διαπιστώνει κανείς επτά λόγους που συνδέονται με την παραίτηση Σακελλαρίου.

Φορτισμένο κλίμα

Τρεις ημέρες μετά τις διαρροές από τις συνεχιζόμενες διασκέψεις που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρόεδρός του, με λόγο εμφανώς φορτισμένο μπροστά στις κάμερες, φορώντας την τήβεννο του δικαστή, δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του προκαλώντας αιφνιδιασμό εντός και εκτός των πυλών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Η ανακοίνωση της παραίτησης του Σακελλαρίου μπορεί να αιφνιδίασε συναδέλφους του, αλλά πολλοί εξ αυτών σημείωναν με νόημα πως και στο παρελθόν είχαν γίνει διαρροές για πολύ σοβαρές υποθέσεις, χωρίς ωστόσο ουδείς από την ηγεσία του ΣτΕ να οδηγηθεί στην πόρτα εξόδου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν και φωνές που χαρακτήριζαν την επιλογή Σακελλαρίου ως «ηρωική» έξοδο, αποδίδοντάς της μάλιστα πολιτικές διαστάσεις. Στη δήλωσή του, που αποτελείται από τρεις δακτυλογραφημένες σελίδες και 636 λέξεις, εντοπίζονται οι επτά λόγοι της παραίτησής του, η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος επισημαίνει ότι «η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά τη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβόμενων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ με τους 7 λόγους της παραίτησης στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ»

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024