Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Πρόοδος, αλλά υπάρχει απόσταση ακόμη για συμφωνία με ΠΓΔΜ

Τσίπρας: Πρόοδος, αλλά υπάρχει απόσταση ακόμη για συμφωνία με ΠΓΔΜ

Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ, ωστόσο παραμένουν διάφορα ζητήματα και δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Ζ.Ζάεφ. Νέα συνάντηση με τον Ζάεφ τον επόμενο μήνα

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας μάλιστα για συζητήσεις με τον Ζ.Ζάεφ που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα, κρατώντας πάντως πιο ήπιους τόνους από τον αισιόδοξο Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, ωστόσο παραμένουν διάφορα ζητήματα και δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ζ.Ζάεφ.

Τονίζοντας ότι πρόκειται για πολυεπίπεδη και πολύπλοκη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα συνάντηση με τον Ζ.Ζάεφ τον επόμενο μήνα, ενώ εξήρε τη δουλειά που έχουν κάνει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ν.Κοτζιάς και Ν.Ντιμιτρόφ, μιλώντας για σημαντική πρόοδο στην τελευταία συνάντηση υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ.Νίμιτς.

Ο κ. Τσιπρας απέφυγε επιμελώς πάντως, παρά τη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε, να μιλήσει για ονόματα και να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ.

«Υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις και εναλλακτικές πάνω στις οποίες δουλεύουμε, αλλά τίποτα δεν έχει κλειδώσει, ούτε στο θέμα του ονόματος» αρκέστηκε να δηλώσει μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας.

Επανέλαβε δε ότι δεν υπάρχει χρονικό ορόσημο για συμφωνία.

Συνέντευξη Tύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Σήμερα στη Σόφια της Βουλγαρίας, είχαμε την ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νήμα της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης». Ο ρόλος της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των ίδιων των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης.Συζητήσαμε για μια σειρά πρωτοβουλιών που θα αλλάξουν ριζικά την ευρύτερη περιοχή μας, σε επίπεδο υποδομών, οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, ενεργειακών και ψηφιακών δικτύων κ.ο.κ.Με τον ομόλογό μου της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις, σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας. Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Εξετάζουμε βήμα-βήμα όλες τις λεπτομέρειες.Συνέντευξη Tύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Δεν είμαστε σε θέση να μιλάμε για συμφωνία

Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη ανέφερε ότι με τον Ζ. Ζάεφ είχαν μια πολύωρη συζήτηση χθες το βράδυ μετά το τέλος της συνόδου και μια πιο σύντομη σήμερα το πρωί. «Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί. Δεν είμαστε σε θέση να μιλάμε για διαπραγμάτευση αλλά κοινή μας επιδίωξη είναι να έχουμε αποτέλεσμα μέχρι την σύνοδο κορυφής που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Ιουνίου και την σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών λίγες μέρες πριν» δήλωσε ο ίδιος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απόσταση που απομένει μέχρι την τελική συμφωνία ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι εύκολη η διαπραγμάτευση. «Αυτό προσπαθούμε και για αυτό δεν είναι εύκολες αυτές οι διαπραγματεύσεις. Υπερασπιζόμαστε μια εθνική θέση που υπάρχει χρόνια αλλά δεν έχει φτάσει ποτέ σε ένα τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης. Ο πήχης είναι ψηλά αλλά αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι μια συμφωνία εύθραυστη που θα χαθεί. Θέλουμε μια συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο και που θα υιοθετηθεί από τους λαούς, που θα είναι ένα βήμα μπροστά και θα σέβεται την ιστορία και το συναίσθημα των δύο λαών. Έχουμε φτάσει στο πιο δύσκολο σημείο, τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα».

Υπάρχουν εναλλακτικές χωρίς να αλλοιώνονται οι κόκκινες γραμμές

Όσον αφορά στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ζάεφ και μιλούσαν για λύση που έχει συμφωνηθεί ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν άκουσε την ομιλία ου αλλά αυτό που υπάρχει είναι σκέψεις πάνω στο τραπέζι για όλα τα ανοιχτά ζητήματα. «Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις χωρίς όμως να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις πριν αποτυπωθεί η τελική στάση της άλλης πλευράς.

Νιώθουμε ιστορική ευθύνη αλλά όχι πίεση χρόνου

«Εμείς αισθανόμαστε την πίεσης της ιστορικής ευθύνης όχι όμως την πίεση του χρόνου» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πιστεύει ότι η μπάλα βρίσκεται στην άλλη πλευρά.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ακολουθούμε επιθετική τακτική απέναντι στην άλλη πλευρά, ίσα ίσα χωρίς να μετακινούμαστε από τις θέσεις μας διαισθανόμαστε τα προβλήματά τους και προσπαθούμε να βρούμε λύση» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. « εν έχουμε την πίεση της κλεψύδρας του χρόνου που σβήνει. Υπάρχει όμως ηενταξιακή διαδικασία και υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να έχουμε πολύ σύντομα μια εξέλιξη. Μακάρι θετική, αν όχι εδώ είμαστε να οικοδομούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι καλό που ξεκίνησε αυτή τη η προσπάθεια ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε να καταλήξουμε θετικά μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Θετική εξέλιξη η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να υπερασπιστεί όπως ανέφερε την εθνική θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν διαφωνίες και μεγαλύτερη ευαισθησία. Υπερασπιζόμαστε τις εθνικές θέσεις όχι τις προσωπικές μας. Σε αυτό το πλαίσιο όπως πάντοτε δηλώνω διαθέσιμος προς ενημέρωση σε όσους το επιθυμούν. Δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.  Όταν υπερασπίζεσαι εθνικές θέσεις έχεις την αίσθηση της ευθύνης ότι δεν εκπροσωπείς μόνο τις απόψεις σου και την πλειοψηφία που σε στηρίζει αλλά όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση με την Αλβανία

Αισιόδοξος δήλωσε ο πρωθυπουργός και για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την Αλβανία. «Μπορούμε να έχουμε θετική έκβαση μέσα στον Ιούνιο, τώρα να θα πάρει το πράσινο φως η Αλβανία για να ξεκινήσει η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Υπάρχουν χώρες που έχουν διαφορετική εκτίμηση ως προς αυτό το ζήτημα».

Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή

«Γνωρίζουμε ότι η ανάκτηση και η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή αποτελεί κεντρικό στόχο της χώρας μας ιδίως τώρα που η χώρα εξέρχεται από τη μνημονιακή εποχή και από την πολυετή οικονομική κρίση. Αλλά και τώρα που καταφέρνει να διαχειριστεί εξίσου δύσκολη κρίση την προσφυγική, μια κρίση που αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για όλη την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της συνέντευξης του.

«Αποτελεί κεντρικό πρόσταγμα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ασφάλειας στην περιοχή να ανακτήσουμε έναν ρόλο ουσιαστικό και εποικοδομητικό ηγετικό στην ευρύτερη περιοχή της βαλκανικής. Το πλαίσιο αυτό προωθούμε μια σειρά από πρωτοβουλίες, δεν είναι υπερβολή ότι αποτελούν τη μόνη προσπάθεια στην περιοχή να ενισχυθεί η συνεργασία και να αναπτυχθεί η προοπτική των Βαλκανίων» συνέχισε ο ίδιος.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024