Το μήνυμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν σαφές. «Το έθνος βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας μιας διεθνούς συμμορίας που επιθυμεί να υπονομεύσει την κυριαρχία του, ενώ οι μετανάστες θα κατακλύσουν τη χώρα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εκλογή του είναι η μόνη λύση μπροστά σε αυτή την «απειλή» και όταν εξασφάλισε πάλι την εξουσία σκέφτηκε πως είναι καιρός να περάσει το μήνυμα αυτό στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην πρώτη του ομιλία αφότου ορκίστηκε ενώπιον του ουγγρικού κοινοβουλίου, ο Ορμπαν έχρισε τον εαυτό του ως τον ηγέτη ενός κινήματος για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως τον υπερασπιστή των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της.

«Τώρα θα κυνηγήσουμε το μεγάλο παιχνίδι» δήλωσε παρουσιάζοντας το όραμά του για την Ευρώπη, ακριβώς απέναντι σε αυτό μιας πλουραλιστικής Ευρώπης που πρεσβεύει ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να το φωνάξουμε γιατί δεν μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε ένα έθνος υπό μυστικότητα. Η εποχή της φιλελεύθερης δημοκρατίας έχει τελειώσει» δήλωσε ο Ορμπαν, συμπληρώνοντας πως «από το να προσπαθήσουμε να τη διορθώσουμε, είναι προτιμότερο να οικοδομήσουμε μια χριστιανική δημοκρατία του 21ου αιώνα».

Ο Ορμπαν βρίσκεται στην εξουσία από το 2010 και στόχος του είναι να παραμείνει ως το 2030. Ενώ για τους ομογάλακτους λαϊκιστές ξένους ηγέτες αποτελεί πηγή έμπνευσης, οι επικριτές του αναφέρουν πως η επιτυχία του έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο ότι υπονόμευσε κάθε απαραίτητο, για μια υγιή δημοκρατία, θεσμικό αντίβαρο και οι Βρυξέλλες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ