Την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών και τον τερματισμό της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο ζήτησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, από τον τούρκο αρχηγό ΓΕΕΔ.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε σειρά επαφών με ομολόγους του στο περιθώριο της 179ης συνόδου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στης Βρυξέλλες, προκειμένου μεταξύ άλλων να προετοιμάσει την προσεχή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΔ Τουρκίας, στρατηγό Χουλούσι Ακάρ , «στον οποίο μετέφερε ότι θα πρέπει να τερματισθεί η παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και επίσης ότι απαιτείται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ελληνικών ΕΔ που κρατούνται στην Τουρκία».

Νέο μήνυμα, στο οποίο έκανε λόγο για απαράδεκτη κράτηση των δύο στρατιωτικών, έστειλε και ο αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει σπίτι τους, στο πνεύμα της συμμαχικής σχέσης, εδώ και πολύ καιρό.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισκέφθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη τους έλληνες στρατιωτικούς. Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε μαζί τους, τόνισε πως το αίτημα αποφυλάκισής τους είναι «πιο ζωντανό και πιο ρεαλιστικό από ποτέ».

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι οι δύο έλληνες ένστολοι κρατούνται «αναίτια» και βρίσκονται σε ένα χώρο όπου «δεν θα έπρεπε να είναι, ίσως ούτε για μια ημέρα».

Υπογράμμισε, δε, πως με τη στάση τους δίνουν ένα μήνυμα πολύ σημαντικό προς την Ελλάδα, ενώ άφησε αιχμές για το γεγονός πως δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί το κατηγορητήριο σε βάρος τους ούτε έχει οριστεί δικάσιμος.

«Εκτίθενται, κάθε μέρα που περνάει, στη διεθνή κοινή γνώμη και στον ελληνικό λαό όσοι δημιούργησαν και παρατείνουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος δύο νέων ανθρώπων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, οι δύο στρατιωτικοί διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο της Βουλής ότι έχουν ακμαίο ηθικό και αντιλαμβάνονται την εμβληματική πλέον διάσταση που παίρνει για τον ελληνικό λαό η άδικη κράτησή τους.