Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία έχει, προς το παρόν, ως αποτέλεσμα μία σχετική ύφεση στο μέτωπο του Αιγαίου Πελάγους. Η Ανατολική Μεσόγειος συνιστά άλλη περίπτωση, καθώς η Άγκυρα σκοπεύει να κάνει γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τίποτα φυσικά δεν διασφαλίζει ότι τα πάντα θα κυλήσουν ήρεμα ως τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Οι υποθέσεις των «8» τούρκων αξιωματικών και των «2» ελλήνων στρατιωτικών δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Η κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν θα μεταβληθεί δραματικά μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία. Η ένταση θα διατηρηθεί, με κορυφώσεις ή βυθίσεις… Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφαινόμενη αδυναμία των Αμερικανών να παρέμβουν καταλυτικά προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η μόνη δυνατότητα να έχει η Ελλάδα κάποιο μοχλό «πίεσης» έναντι της Τουρκίας είναι να αξιοποιήσει την ΕΕ.

Σε πρόσφατη ομιλία του στην Αθηναϊκή Λέσχη για την εξωτερική πολιτική, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε μία ενδιαφέρουσα ιδέα – που προφανώς και χρήζει επεξεργασίας. Με δεδομένο ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν δεν έχει οριστικά τελειώσει τότε βρίσκεται σε «βαθεία κατάψυξη», ίσως η αιρεσιμότητα (conditionality) που κάποτε συνδεόταν με πολιτικά ζητήματα να πρέπει πλέον να συνδεθεί με οικονομικά θέματα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν σημαντικότατα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα στην Τουρκία, ενώ και εκείνη γνωρίζει ότι μία αποχώρηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων θα έπληττε την ήδη εύθραυστη οικονομία της, ίσως η πρόταση για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πρέπει να αξιοποιηθεί από την Αθήνα.

Προς το παρόν, η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης έχει επίσης παγώσει. Αναζητώντας λύσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ίσως η Αθήνα να μην πρέπει να την απορρίψει, όταν έλθει η ώρα.

Με κατάλληλους χειρισμούς, θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική σε μία πλήρη ειδική σχέση. Η στήλη δεν επιδιώκει να προσφέρει τη λύση. Απλά να συμβάλλει στον προβληματισμό…