Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Στουρνάρας, οι εκλογές και το... «We know there are known unknowns»

Ο Στουρνάρας, οι εκλογές και το… «We know there are known unknowns»

Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες για τον χρόνο τέλεσης των εκλογών και επικαλέστηκε απάντηση που είχε δώσει ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Ράμσφελντ τον Φεβρουάριο του 2002

Εκπληξη προκάλεσε η απουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου από τη δεξίωση που παρέθεσε η Προεδρία της Δημοκρατίας προς τιμήν του πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, αν και είχαν προσκληθεί.

Ο κεντρικός τραπεζίτης για να προλάβει άστοχα σχόλια (του τύπου ότι δεν ήθελε να βρεθεί με ανθρώπους που θέλουν να τον κλείσουν φυλακή) μου εξήγησε ότι από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας βρισκόταν στη Ζυρίχη, όπου και συμμετείχε μαζί με ευρωπαίους ομολόγους του σε εκδηλώσεις του ΔΝΤ, οι οποίες δεν αφορούσαν το ελληνικό ζήτημα. Επέστρεψε αργά το απόγευμα της Τετάρτης και όπως έλεγε ήταν αδύνατον να είναι… Αγγλος στο ραντεβού του. «Είναι και το αγγλικό πρωτόκολλο που δεν σηκώνει παραβίαση» ανέφερε.

Μιλώντας με τον κ. Στουρνάρα για το αγγλικό πρωτόκολλο, η κουβέντα πήγε, όπως ήταν φυσικό, στον παλιό συμφοιτητή του στην Οξφόρδη τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την πρόσφατη συνέντευξη του στους «Financial Times». «Ο Τσακαλώτος είναι πάρα πολύ καλός» μας είπε αυθόρμητα και εξήγησε την άποψή του: «Αν δεν πει την αλήθεια, θα το βρει μπροστά του. Δεν μπορεί να κοροϊδέψει τον κόσμο, είναι υπουργός Οικονομικών. Κατά τη γνώμη μου, πολύ καλά τα είπε και μπράβο του». Η ατάκα αυτή του κεντρικού τραπεζίτη δίνει, μου λένε, την καλύτερη απάντηση σε όσους στο Μέγαρο Μαξίμου διαδίδουν ότι ο Στουρνάρας «υπονομεύει» την κυβέρνηση.

Το ερώτημα βέβαίως είναι αν ο κ. Τσακαλώτος πείσει τους δανειστές να μην τεθούν σε ισχύ οι μειώσεις στις συντάξεις. Ο κ. Στουρνάρας απάντησε διά της πλαγίας οδού. Οι περικοπές στις συντάξεις αποτελούν νόμο του κράτους και, όπως υπενθύμισε, στην εποχή των μνημονίων οι εταίροι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους να αλλάξει ψηφισμένο μέτρο με νέο νόμο μόνο μία φορά για τον ΦΠΑ στην εστίαση. Οπερ εστί μεθερμηνευόμενο απίθανο να γλιτώσουν οι συνταξιούχοι ακόμη ένα «κούρεμα» των αποδοχών τους.

Δεν είναι λίγοι ακόμα και στην κυβέρνηση που θεωρούν ότι το ζήτημα των συντάξεων θα  επηρεάσει καταλυτικά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρη ή όχι προσφυγή στις κάλπες. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες για τον χρόνο τέλεσης των εκλογών και επικαλέστηκε απάντηση που είχε δώσει ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Ράμσφελντ τον Φεβρουάριο του 2002 για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιρακ. «We know there are known unknowns» είχε πει ο αμερικανός αξιωματούχος παραδεχόμενος ότι για κάποια θέματα «ξέρουμε ότι είναι κάτι που δεν ξέρουμε». Τόσο σαφής.

Και αν ο κ. Στουρνάρας δεν μας έκανε σοφότερους για τον πιθανό χρόνο τέλεσης των εκλογών, δοκιμάσαμε να του εκμαιεύσουμε τον χρόνο άρσης των capital controls που αποτελούν και πεδίο ευθύνης του. Εκτίμησε ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι τον Αύγουστο θα έχουμε άλλη μία επιπλέον χαλάρωση των περιορισμών. Δεν βλέπει όμως πλήρη άρση με τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον ίδιο μήνα. Δηλαδή ας κάνουμε υπομονή, τα πρώτα… τρία χρόνια είναι δύσκολα.

Διοβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024