Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μίχαλος: Περιθώρια ανάπτυξης των επιχειρηματικών σχέσεων με τη Γερμανία

Μίχαλος: Περιθώρια ανάπτυξης των επιχειρηματικών σχέσεων με τη Γερμανία

Με έμφαση στο δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα

Δέκα από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οργασμούς και ένα πανεπιστήμιο, που εκπροσωπούν τον οργανισμό BADEN-BADEN ENTREPRENEUR TALKS επισκέφθηκαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας και συζήτησαν θέματα που τους απασχολούν σχετικά με το επενδυτικό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μιχάλος σημείωσε στην ομιλία του προς τους 22 εκπροσώπους που επισκέφθηκαν το επιμελητήριο, ότι τα περιθώρια και οι ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων, με όχημα και την επιμελητηριακή συνεργασία είναι πολλά. Το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, μια σειρά από εξελίξεις δείχνουν ότι έπειτα από πολύ καιρό, το επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας αρχίζει σταδιακά να αποκαθίσταται. Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας, οι εντυπωσιακές επιδόσεις στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, η επιτάχυνση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, πλέον, έχει ανοίξει ο δρόμος για τη δυναμική επανενεργοποίηση του τραπεζικού τομέα με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και με τη δυνατότητα να αντλεί ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές.

«Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ήδη επίπεδο υπηρεσιών, εξωστρεφή προσανατολισμό, σημαντική παρουσία και ουσιαστική εμπειρία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με την αποκατάσταση της σταθερότητας στο εγχώριο τοπίο, θα μπορέσουν και πάλι να στηρίξουν αποτελεσματικά τις επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στη χώρα», είπε και προσέθεσε: «Πλέον, η Ελλάδα ξεκινά μια νέα προσπάθεια: να αναδιαρθρώσει την παραγωγική της βάση, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη γεωγραφική θέση, το κλίμα, τη φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά, τις ικανότητες και το ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού της».

Επενδύσεις

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας προέρχεται κατά κύριο λόγο από εταιρείες σημαντικών αγορών, όπως της ΕΕ, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να αποτελούν τις βασικές χώρες προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων.

Οι καθαρές εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, συνέχισε ο πρόεδρος, επικεντρώνονται τα τελευταία έτη κατά κύριο λόγο στον τριτογενή τομέα και ακολουθεί με σημαντική διαφορά ο δευτερογενής τομέας, και αυτό υποδεικνύει σημαντικά επενδυτικά περιθώρια. Το ίδιο ισχύει και για τον πρωτογενή τομέα, με δεδομένα τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα, όπως το κλίμα κτλ.

«Η θέση, η γεωμορφολογία και τα φυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας δημιουργούν μια σειρά από ευκαιρίες, για την πραγματοποίηση επενδύσεων οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία, τόσο για τους επενδυτές όσο και για την εθνική οικονομία της χώρας» όπως είπε ο πρόεδρος.

Μεταξύ των τομέων αιχμής, είναι:

– Ο τουρισμός

– Η ενέργεια

– Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας

– Τα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα

– Οι Επιστήμες Υγείας

– Η εφοδιαστική αλυσίδα

Διμερείς οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία

Τέλος, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι η Γερμανία είναι η πρώτη προμηθεύτρια χώρα για την Ελλάδα, διατηρώντας μερίδιο 10,4% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών το 2017.

Επίσης, το 2017 βρέθηκε στη δεύτερη θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας ως προς τις εξαγωγές, απορροφώντας μερίδιο της τάξης του 7% επί του συνόλου.

Η Γερμανία βρίσκεται επίσης μεταξύ των τριών πρώτων χωρών σε επενδύσεις στην Ελλάδα, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των τοπικών και επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών ήταν η ίδρυση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης το 2010.

«Ήταν μια κίνηση ενάντια σε αρνητικές εκατέρωθεν προκαταλήψεις και στερεότυπα, η οποία είχε στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024