Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: «Σημαντική πρόοδος» για συγκυβέρνηση Πέντε Αστέρων - Λέγκας

Ιταλία: «Σημαντική πρόοδος» για συγκυβέρνηση Πέντε Αστέρων – Λέγκας

Τα κύρια θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μπορεί να έχουν λυθεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, με βασικό να παραμένει ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία

Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια συμφώνησαν στη διαπίστωση ότι έγιναν σημαντικά βήματα προόδου προς την δημιουργία της νέας ιταλικής κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα της συνάντησης του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μαιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, τα κύρια θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μπορεί να έχουν λυθεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. «Προέχει η επίλυση των προβλημάτων των Ιταλών. Θα υπογράψουμε μαζί κυβερνητικό συμβόλαιο» δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Θα πρέπει να αποφασιστεί και ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία – το αν θα επιλεγεί δηλαδή ένα τρίτο πρόσωπο ή αν θα υπάρξει εναλλαγή του Ντι Μάιο με τον Σαλβίνι.

Ως κύρια σημεία αναφοράς του κυβερνητικού προγράμματος μπορεί να τεθούν μια πιο αυστηρή στάση στο μεταναστευτικό, η κατάργηση του νόμου που αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης, η στήριξη των ανέργων και μια ενιαία φορολογική κλίμακα. Όσο για τα διάφορα ονόματα των υπουργών, θα είναι αντικείμενο αναλυτικής διαπραγμάτευσης, ιδίως για τα πιο κρίσιμα υπουργεία, που θεωρούνται εκείνα των Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν οι αγορές στην πιθανή πλέον σύσταση της νέας αυτής κυβέρνησης.

Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, πάντως, έχει την δυνατότητα να παρέμβει, ζητώντας ενδεχομένως την αντικατάσταση κάποιων ονομάτων στη λίστα των υπουργών, σε περίπτωση που τα κρίνει μη ενδεδειγμένα για τη θέση που έχουν επιλεγεί από τα κόμματα.

Υπενθυμίζεται πως, χθες, ο Μπερλουσκόνι έδωσε το «ελεύθερο» στη σύνθεση κυβέρνησης της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια, με τον «πρώην Καβαλιέρε» να μην εναντιώνεται στην πολιτική αυτή συμφωνία. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Το πολιτικό αδιέξοδο

Στις εκλογές, τα Πέντε Αστέρια, τα οποία κατήλθαν χωρίς συμμαχίες, αναδείχθηκαν πρώτο αυτόνομο κόμμα σε ψήφους και έδρες. Από την άλλη πλευρά, η Λέγκα αναδείχθηκε πρώτη δύναμη εντός της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας, η οποία, σαν σύνολο ψήφων και εδρών, αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, λοιπόν, ήθελε να συνεργαστεί με την Λέγκα μόνη της και όχι με τους πολιτικούς της συμμάχους της υπόλοιπης Δεξιάς, με το κόμμα του Σαλβίνι ωστόσο να επιμένει πως η συνεργασία έπρεπε να γίνει με ολόκληρο τον δεξιό συνασπισμό.

Οι λόγοι αυτονόητοι:  Τα Πέντε Αστέρια ήθελαν μόνο τη Λέγκα, επειδή έτσι εκείνα θα ήταν η πρώτη δύναμη στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντιθέτως η Λέγκα ήθελε ολόκληρη την Δεξιά στην κυβέρνηση, επειδή τότε αυτή θα ήταν η πρώτη δύναμη.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024