Η συνοχή της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης δοκιμάζεται το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή όπου θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία το σχέδιο νόμου που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής και σε ομόφυλα ζευγάρια. Οι διαφωνούντες βρίσκονται σε όλα τα κόμματα, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν στο κυβερνών κόμμα στο οποίο βλέπουν ότι παρά το «πολιτικό μασάζ» που προηγήθηκε για μέρες, δεν μπορούν να πείσουν όλους τους βουλευτές του.

Μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και στο παρά πέντε της ψήφισης, δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα της ρύθμισης προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση η οποία θα στηριχθεί προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο και σε βουλευτές άλλων κομμάτων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ  τουλάχιστον τρεις  βουλευτές ή θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το μεσημέρι. Μεταξύ των διαφωνούντων είναι  ο Μάρκος Μπόλαρης, η Γεωργία Γεννιά και ο Γ. Μιχελογιαννάκης οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είχαν αντιδράσει στην επίμαχη διάταξη προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Χρήστος Καραγιαννίδης με μία οργισμένη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε προτρέψει προ ημερών τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσουν πολιτική στέγη σε όλα κόμματα.

Παρά τον «εμφύλιο» στον ΣΥΡΙΖΑ και το «πολιτικό μασάζ» από τη Θεανώ Φωτίου προς τους βουλευτές  του κόμματος, οι αντιδράσεις παραμένουν. Το ερώτημα είναι αν αυτοί οι βουλευτές θα επιλέξουν να παρευρεθούν στη Βουλή και να καταψηφίσουν ή να απέχουν από την ψηφοφορία.

Στα υπόλοιπα κόμματα, την πιο ξεκάθαρη θέση φαίνεται να την έχει το Ποτάμι που τάσσεται αναφανδόν υπέρ της διάταξης , με τον Σταύρο Θεοδωράκη να δηλώνει ανήμερα της ψήφισης στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ότι «το προοδευτικό στην πολιτική θέλει αποδείξεις».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε προ ημερών να δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την αναδοχή, παρά το γεγονός ότι αρχικά η ΝΔ είχε ταχθεί κατά της διάταξης. Με αυτή τη θέση συμφώνησαν στη συνέχεια και άλλοι βουλευτές και ως εκ τούτου η ΝΔ θα προτάξει την ψήφο κατά συνείδηση και δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία.

Στο Κίνημα Αλλαγής, υπήρξε αρκετό παρασκήνιο, με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να τάσσεται από την αρχή υπέρ της διάταξης και να δέχεται εν συνεχεία «συντροφικά πυρά». Αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα κινηθούν οι βουλευτές και αν θα υπάρχει ενιαία γραμμή, φαίνεται πως δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία.

Ο … αμετανόητος Κατσίκης

Μετά το ομοφοβικό παραλήρημα του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη ο οποίος την Τρίτη χαρακτήρισε «παρανοϊκούς και παρεκτρεπόμενους τους ομοφυλόφιλους», φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εξισώσει την ομοφυλία με την παιδεραστία επανήλθε την Τετάρτη με νέες δηλώσεις. Μιλώντας στον ANT1, αμφισβήτησε και πάλι το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να γίνουν ανάδοχοι γονείς αλλά απέδωσε σε παρερμηνεία την «ταύτιση της ομοφυλοφιλίας με την παιδοφιλία».

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας