Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντισημιτισμός: Μία πληγή που παραμένει ανοιχτή - Το μοτίβο των επιθέσεων

Αντισημιτισμός: Μία πληγή που παραμένει ανοιχτή – Το μοτίβο των επιθέσεων

Το πλήθος των αντισημιτικών επιθέσεων είναι ηχηρό και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης: Το 2017 η Ελλάδα κατέκτησε ένα αρνητικό «πρωτάθλημα», όταν στέφθηκε βασίλισσα του αντισημιτισμού στην Ευρώπη.  Σκαρφάλωσε σε αυτήν την αρνητική κορυφή με ποσοστό 67%, με μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη (Πολωνία 45%) και την τρίτη (Γαλλία 37%). Το πολιτικό σκηνικό, ή -πιο σωστά- το κοινοβουλευτικό […]

Το πλήθος των αντισημιτικών επιθέσεων είναι ηχηρό και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης: Το 2017 η Ελλάδα κατέκτησε ένα αρνητικό «πρωτάθλημα», όταν στέφθηκε βασίλισσα του αντισημιτισμού στην Ευρώπη.  Σκαρφάλωσε σε αυτήν την αρνητική κορυφή με ποσοστό 67%, με μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη (Πολωνία 45%) και την τρίτη (Γαλλία 37%).

Το πολιτικό σκηνικό, ή -πιο σωστά- το κοινοβουλευτικό τοπίο, στην Ελλάδα  φιλοξενεί σταθερά από το 2007 εκφραστές του αντισημιτικού μίσους. Την αρχή έκανε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός του Γιώργου Καρατζαφέρη, που εισήχθη στην Βουλή εκείνη την χρονιά για να παραδώσει τη σκυτάλη στην Χρυσή Αυγή το 2012.

Τα φαινόμενα αντισημιτικής βίας έχουν αρχίσει να αυξάνονται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Από τα πρώτα περιστατικά ήταν η βεβήλωση του εβραϊκού κοιμητηρίου των Ιωαννίνων, όταν άγνωστοι ζωγράφισαν στα -ως επί το πλείστον- κενοτάφια σβάστικες. Ωστόσο τα φαινόμενα παραμένουν, αν και αυξημένα, σχετικά περιορισμένα μέχρι το 2009.

Ακραία αύξηση

Το 2009, λοιπόν, παρατηρούμε μία ακραία αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων ανά την επικράτεια.  Οι βομβαρδισμοί στην Λωρίδα της Γάζας, μαζί με το αντιπολεμικό κίνημα έφεραν στην επιφάνεια, κατά την προσφιλή τους τακτική, ακροδεξιά στοιχεία που εκμεταλλευόμενα την κοινωνική καταδίκη των βομβαρδισμών, αποφάσισαν να ξεβράσουνν αντισημιτικό μίσος. Έτσι, από τον Δεκέμβριο του 2008 έως και τον Ιανουάριο του 2009 οι ρατσιστικές φωνές δεν έλεγαν να σιωπήσουν. Όσο από βήματος της Βουλής ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλούσε για «Εβραίους που μυρίζουν αίμα» η μετατόπιση από το αντιιμπεριαλιστικό πόλο στον αντιεβραϊκό ήταν μαζικό γεγονός.

Ακροδεξιά και Εκκλησία, μέσα από δηλώσεις τους έστρωσαν το έδαφος σε αυτό που θα ακολουθούσε.

Στην Αθήνα εμφανίζεται το πρώτο αντισημιτικό σύνθημα στο εβραϊκό νεκροταφείο, που κάνει λόγο για «Ισραηλίτες Εβραίους Φονιάδες». Τότε κάνουν και την εμφάνισή τους ορισμένες μικρές και περιορισμένες «αντιπολεμικές» διαδηλώσεις της Χρυσής Αυγής όπου κυριαρχούσε το σύνθημα  “Τσεκούρι και φωτιά στα εβραϊκά σκυλιά” και το “Εβραίοι, Γουρούνια, Φονιάδες των Λαών”,

Το πολιτικό αλαλούμ δεν περιορίζεται στην πρωτεύουσα. Η σύγχυση μεταξύ της πολιτικής του Κράτους του Ισραήλ και της ίδιας της εβραϊκής κοινότητας οδήγησε σε ένα ντόμινο βαθύτατα προβληματικό: Στην Θεσσαλονίκη πολιτικές συλλογικότητες επέλεγαν να τερματίσουν τις πορείες του στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος ή να εμποδίσουν Ημερίδες του Εβραϊκού Μουσείου της πόλης.

Η ακροδεξιά κατάφερε να βρει ένα «άλλοθι». Έτσι, μέσα σε μόλις ένα μήνα μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου είχαν βεβηλωθεί εβραϊκά μνημεία (με ιδιαίτερη προτίμηση στα νεκροταφεία…) από αγνώστους σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις που διατηρούσαν κάποια εβραϊκά στοιχεία από την πάλαι ποτέ δυναμική εβραϊκή κοινότητά τους (Ιωάννινα, Κέρκυρα, Βόλος κλπ).

Χρυσή Αυγή και παρακλάδια

Το 2010 βρίσκει τους -πάντοτε- αγνώστους της ακροδεξιάς να συνεχίζουν ακάθεκτοι, αν και πιο περιορισμένα αφού το αντιπολεμικό επιχείρημα δεν μπορούσε πλέον να αξιοποιηθεί. Ωστόσο κατά την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου του 2010 καταγράφονται τρεις κατά σειρά επιθέσεις. Στην Θεσσαλονίκη νεοναζί βεβηλώνουν το εβραϊκό νεκροταφείο, πετώντας μολότοφ στους τάφους και σχηματίζοντας ναζιστικά σύμβολα στον τοίχο και στους διαδρόμους. Τότε συνελήφθησαν τρεις δράστες ηλικίας 17 – 21 ετών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Στην Ρόδο σημειώθηκαν δύο κρούσματα κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο όταν άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος και στη Συναγωγή. Ακολούθως, αντίστοιχα περιστατικά σημειώθηκαν στην Κομοτηνή και την Καβάλα.

Σταδιακά κάνουν την εμφάνισή τους οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (Α.Μ.Ε), μια φιλική προς την Χρυσή Αυγή οργάνωση που από την είσοδο του νεοναζιστικού κόμματος στην Βουλή και έπειτα λειτουργεί σαν παρακλάδι της. Πολλά από τα περιστατικά των (πάμπολλων) βεβηλώσεων αποδίδονται σε εκείνους. Το 2014 μέσα σε 4 μήνες (από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο) το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα βεβηλώθηκε δύο φορές με την υπογραφή των νεοναζί ΑΜΕ. Σε αυτούς χρεώνεται και η βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στη Νίκαια τον Οκτώβριο του 2015, σχεδόν 3 χρόνια πριν την πρόσφατη βεβήλωση της 4ης Μαΐου.

Οι ΑΜΕ εμφανίζονται με επιθέσεις και στο εβραϊκό νεκροταφείο της Λάρισας τον Δεκέμβριο του 2014 και μάλιστα την Παραμονή των Χριστουγέννων. Τότε τα αντισημιτικά συνθήματα ήταν γραμμένα στα γερμανικά και αποτελούσαν συνθήματα της ναζιστικής Γερμανίας.

Η δράση των Μαιάνδριων Εθνικιστών συχνά υποκαθιστά εκείνη της Χρυσής Αυγής, ειδικά από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και έπειτα. Οι επιθέσεις έχουν ένα κοινό μοτίβο σε κάθε περίπτωση: Σπασμένα μνημεία, ναζιστικά σύμβολα και συνθήματα. Ωστόσο, η τελευταία φορά που εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή αυτή καθεαυτή πίσω από αντισημιτική επίθεση, είναι τον Φεβρουάριο του 2018 όταν κατά την διάρκεια του μακεδονικού συλλαλητηρίου στην Θεσσαλονίκη μέλη της οργάνωσης βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Η συχνότητα των επιθέσεων

Το μνημείο που έχει δεχτεί τις περισσότερες επιθέσεις είναι το Μνημείο της Αθήνας. Η τελευταία επίθεση ήταν τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ είχες προηγηθεί εκεί του Δεκεμβρίου του 2017, μόλις 2 μήνες πριν.

Το μοτίβο των επιθέσεων είναι κοινό, αλλά η συχνότητα ποικίλει. Παρ’ όλο που οι επιθέσεις δεν σταματούν επί της ουσίας ποτέ, ανά χρονικά διαστήματα παρουσιάζουν αύξηση. Έτσι, από τον Φεβρουάριο του 2018 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί ήδη 5 επιθέσεις, με την αρχή να γίνεται στο μακεδονικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε η επίθεση στο Μνημείο της Κομοτηνής στις 22 Φεβρουαρίου, η επίθεση στο Μνημείο της Αθήνας στις 25 του ίδιου μήνα και τέλος η επίθεση στο εβραϊκό νεκροταφείο της Νίκαιας στις 4 Μαΐου.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024