Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «ντέρμπι» ποδοσφαιριστών με τον καρκίνο

Τα «ντέρμπι» ποδοσφαιριστών με τον καρκίνο

Κερδισμένες και χαμένες μάχες ποδοσφαιριστών με αντίπαλο στον καρκίνο

Είναι κάποια ντέρμπι που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Μακριά από κάμερες και μικρόφωνα. Δεν μετράει ο παλμός της εξέδρας, αλλά ο παλμός της καρδιάς του ενός… Αλλάζουν και οι κανόνες του παιχνιδιού.

Δεν πρόκειται για αναμέτρηση 11 εναντίον 11. Ο αγώνας γίνεται ατομικός. Είναι η στιγμή που ο ποδοσφαιριστής (όπως και κάθε άλλος άνθρωπος) καλείται να αμυνθεί και να «σκοράρει» κατά ενός ύπουλου αντιπάλου, του καρκίνου…

Προστέθηκε και ο Ρενέ Χένρικσεν σε αυτή τη λίστα. Έμελλε να συμβεί τώρα που είναι εν αποστρατεία ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού. Γιατί υπάρχουν και αναρίθμητα παραδείγματα με εν ενεργεία ποδοσφαιριστές. Άλλοι αναγνωρίσιμοι, άλλοι άσημοι. Άλλοι νίκησαν, άλλοι έπεσαν μαχόμενοι.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

ΕΝΤΟΥ ΦΕΡΕΪΡΑ

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 2017 η Μποαβίστα ενημέρωσε πως «ο Έντου έφυγε, αλλά δεν θα μας αφήσει ποτέ. Σήμερα υπάρχει ακόμη ένα αστέρι στον Παράδεισο. RIP, Έντου». Ο Εντου Φερέιρα ήταν μόλις 20 ετών… Διαγνώστηκε με καρκίνο τον Νοέμβριο του 2016 λίγο μετά την «προαγωγή» του στην επαγγελματική ομάδα της Μποαβίστα. Στο άκουσμα της ασθένειας η ομάδα είχε αντιδράσει με ανανέωση συμβολαίου!

ΓΕΡΑΪ ΑΛΒΑΡΕΣ

Επί των ημερών του Ερνέστο Βαλβέρδε στην Αθλέτικ Μπιλμπάο είχε διαγνωστεί με καρκίνο στους όρχεις ο Γεράι Αλβαρες, αλλά το καλοκαίρι του 2017 διαπιστώθηκε ότι έκανε μετάσταση. Οι χημειοθεραπείες κρίθηκαν απαραίτητες και οι συμπαίκτες του ξύρισαν τα κεφάλια τους για συμπαράσταση. Ο 23χρονος κεντρικός αμυντικός επανήλθε το 2018.

ΕΡΙΚ ΑΜΠΙΝΤΑΛ
Στις 15 Μαρτίου 2011 πάγωσε η ποδοσφαιρική κοινή γνώμη ακούγοντας ότι ο Ερίκ Αμπιντάλ έχει όγκο στο συκώτι. Ακριβώς ένα χρόνο μετά ανακοινώθηκε ότι απαιτείται μεταμόσχευση ήπατος. Ο συμπαίκτης του Ντάνι Αλβες προθυμοποιήθηκε, αλλά ο Γάλλος δεν ήθελε να ρισκάρει την καριέρα του Βραζιλιάνου από τη στιγμή που είχε και την επιλογή ενός ξαδέρφου.

Χρειάστηκε να κάνει άλλα πέντε χειρουργεία, έχασε 19 κιλά, αλλά επανήλθε. Μετά την Μπαρτσελόνα έπαιξε και στη Μονακό, ενώ έκλεισε την περίλαμπρη καριέρα του στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2014-15.

ΓΙΟΝΑΣ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ

Η Νιούκαστλ δεν τον στήριξε, αλλά ο Γιόνας Γκουτιέρες νίκησε τον καρκίνο (στους όρχεις), τις μεταστάσεις του και επιστρέφοντας στη δράση έσωσε και τις «καρακάξες» στο φινάλε της περιόδου 2014-15.

Ο Γιόνας Γκουτιέρες

ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΑΡΤΣΕΜΠΙ
Ο κεντρικός αμυντικός της Σασουόλο υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου (από τους όρχεις) το καλοκαίρι του 2013 και η ποδοσφαιρική ζωή συνεχίστηκε. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2013 βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, λόγω της φαρμακευτικής θεραπείας που ακολουθούσε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΔΑΚΗΣ
Μαθητής Λυκείου και ποδοσφαιριστής στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ ήταν ο Παναγιώτης Κουρδάκης, όταν διαγνώστηκε το 2006 με καρκίνο στους όρχεις. Η μετάσταση στην κοιλιακή χώρα τον υποχρέωσε να υποβληθεί σε αλλεπάλληλες χημειοθεραπείες. Με έναν ορό στο χέρι ήταν για μία περίοδο. Εχασε μαλλιά, κιλά (15) και κλονίστηκε η ψυχολογία του. Αντεξε όμως και έφτασε να παίξει Super League με τη φανέλα του ΟΦΗ.

Ο Παναγιώτης Κουρδάκης

ΣΤΙΛΙΑΝ ΠΕΤΡΟΦ
Η λευχαιμία «χτύπησε» τον Στιλιάν Πετρόφ τον Μάρτιο του 2012 σε μία περίοδο που ήταν αρχηγός στην Αστον Βίλα. Ένα χρόνο αργότερα, ο Βούλγαρος αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 33 ετών, αφού είχε μπροστά του μία ακόμη διετία με φαρμακευτική αγωγή.

ΝΤΙΛΑΝ ΤΟΜΠΙΔΗΣ
Ο ελληνικής καταγωγής Αυστραλός Ντίλαν Τομπίδης πληροφορήθηκε ότι έχει όγκο στα γεννητικά όργανα το 2011 σε ηλικία 17 ετών. Είχε αγωνιστεί με τα «καγκουρό» κόντρα στο Ουζμπεκιστάν και έτυχε να αποκαλυφθεί ο καρκίνος στον έλεγχο ντόπινγκ. Κατάφερε να επανέλθει, αλλά η συμμετοχή του ως αλλαγή σε αγώνα με τη Γουίγκαν στο Λιγκ Καπ τον Σεπτέμβριο του 2012 έμελλε να είναι η πρώτη και τελευταία με τα «σφυριά». Στις 18 Απριλίου 2014 απεβίωσε…

Ο Ντίλαν Τομπίδης

ΜΑΡΚΟΣ ΑΝΤΟΝΙΟ
Μετά τη θητεία του στον ΠΑΟΚ το 2008-09 ο Βραζιλιάνος αμυντικός διαγνώστηκε με καρκίνο στο φάρυγγα. Πλέον είναι υγιής και αγωνίζεται στην Τζοχόρ της Μαλαισίας.

ΚΡΕΓΚ ΜΟΥΡ

Το 2008 βίωσε την περιπέτεια του καρκίνου (στους όρχεις), αλλά σε λιγότερο από δύο μήνες επανήλθε στη δράση. Ο διεθνής Αυστραλός στόπερ θήτευσε και στην Καβάλα την περίοδο 2009-10.

ΣΕΡΧΙΟ ΑΡΑΓΟΝΕΣΕΣ

Δύο φορές χρειάστηκε να αποκρούσει τον καρκίνο ο Ισπανός τερματοφύλακας. Το 2005 ως παίκτης της Ελτσε και το 2007 κατά τη θητεία του στην Ερκουλες.

ΧΕΡΜΑΝ ΜΠΟΥΡΓΟΣ

Ο άμεσος συνεργάτης του Ντιέγκο Σιμεόνε είχε βιώσει περιπέτεια με τον καρκίνο το 2003 ως τερματοφύλακας τότε της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ηξερε όμως από αποκρούσεις…

ΧΟΣΕ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΜΟΛΙΝΑ

Άλλος ένας τερματοφύλακας (Ισπανός) με καρκίνο στους όρχεις. Το ανακοίνωσε στις 14 Οκτωβρίου 2002, το καταπολέμησε και επέστρεψε στη δράση μερικούς μήνες αργότερα.

ΑΡΙΕΝ ΡΟΜΠΕΝ

Την πρώτη του σεζόν στην Τσέλσι, σε ηλικία 20 ετών (2004) ο Αριεν Ρόμπεν κατάφερε να… ντριμπλάρει τον καρκίνο (στους όρχεις).

Ο Αριεν Ρόμπεν

ΧΟΣΕ ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΛΙΟΥΜΠΑΣΙΧ
Ογκος στον εγκέφαλο διαγνώστηκε στον τερματοφύλακα της Ουνιβερσιδάδ Καθόλικα το 2006. Επανήλθε όμως και πανηγύρισε και κατάκτηση τίτλου με την ομάδα του.

ΛΟΥΜΠΟΣΛΑΒ ΠΕΝΕΦ

Από τα ‘90s είχαν διαγνωστεί ποδοσφαιριστές με καρκίνο στους όρχεις. Ο διεθνής Βούλγαρος Λούμποσλαβ Πένεφ έχασε μάλιστα το Μουντιάλ του 1994 λόγω της επέμβασης και δεν κοντραρίστηκε με την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Συμμετείχε πάντως στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998.

ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΑ

Ο Αργεντινός τερματοφύλακας που έστειλε την Αργεντινή στα προημιτελικά του Μουντιάλ 1998 (απέκρουσε το πέναλτι του Αγγλου Ντέιβιντ Μπάτι στη φάση των «16» νίκησε επίσης τον καρκίνο στους όρχεις.

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΟ ΜΠΕΡΙΣΟ
Πέραν των ποδοσφαιριστών υπάρχει και εν ενεργεία προπονητής με περιπέτεια καρκίνου (στον προστάτη). Μάλιστα, ο Εντουάρντο Μπερίσο το ανακοίνωσε στους παίκτες της Σεβίλλης στο ημίχρονο του εντός έδρας αγώνα με τη Λίβερπουλ στη φάση των ομίλων του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ (με το 0-3 να μετατρέπεται σε 3-3). Η ιστορία του Αργεντινού προπονητή ευαισθητοποίησε πολλούς, αλλά ένα μήνα μετά η ομάδα του τον απέλυσε χωρίς ηθικό ενδοιασμό.

Ο Εντουάρντο Μπερίσο

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024