Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούμενο και σήμερα το δικαίωμα πολιτών στην αντικειμενική ενημέρωση

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούμενο και σήμερα το δικαίωμα πολιτών στην αντικειμενική ενημέρωση

Το κρίσιμο αγαθό της ενημέρωσης βρισκεται υπό διαρκή απειλή, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Στο μήνυμά της η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αναφέρει πως η δημοσιογραφία απειλείται καθημερινά, προσθέτοντας πως η ίδια στέκεται δίπλα στους λειτουργούς της δημοσιογραφίας

Το κρίσιμο αγαθό της ενημέρωσης βρισκεται υπό διαρκή απειλή, ενώ παραμένει ζητούμενο το δικαίωμα των πολιτών στην αντικειμενική και σφαιρική ενημέρωση, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου μάς θυμίζει ότι το δικαίωμα των πολιτών στην αντικειμενική, πλουραλιστική και σφαιρική ενημέρωση αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα ζητούμενο, παρά τους αγώνες που έχουν δοθεί και δίνονται καθημερινά, σε ολόκληρο τον κόσμο» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, «το κρίσιμο αγαθό της ενημέρωσης βρίσκεται υπό διαρκή απειλή. Όχι μόνο στα αυταρχικά, δικτατορικά καθεστώτα, αλλά και στις σύγχρονες, προηγμένες δημοκρατίες. Η άσκηση κριτικής, ελέγχου των κάθε είδους ισχυρών, της πολιτικής, οικονομικής εξουσίας, των θεσμών, μετατρέπεται συχνά σε εργαλείο εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων, των ιδιοκτητών και κατόχων μέσων ενημέρωσης. Δίπλα στη λογοκρισία της πολιτικής εξουσίας προστίθεται και η έμμεση, αλλά το ίδιο επικίνδυνη, λογοκρισία και αυτολογοκρισία των ίδιων των λειτουργών της δημοσιογραφίας. Ένα φαινόμενο το οποίο εντείνεται, μάλιστα, εξαιτίας της κρίσης του Τύπου και της δαμόκλειου σπάθης της ανεργίας».

«Στη χώρα μας, επί δεκαετίες -συνεχίζει- πολλοί ιδιοκτήτες ΜΜΕ δραστηριοποιούνται, ταυτόχρονα, και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, δανειοδοτούνταν αφειδώς και αδιαφανώς, δημιουργώντας ένα ολιγοπωλιακό καθεστώς, εχθρικό προς τα συμφέροντα των πολιτών, ενώ και στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης επικρατούσε μέχρι πρότινος ένα καθεστώς ασυδοσίας και ανομίας. Η σημερινή κυβέρνηση βάζει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, που τόσο πολύ έπληξε την ελευθεροτυπία και την αντικειμενική ενημέρωση, και καταβαράθρωσε, τελικά, την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοσιογραφία» σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κυβερνώντος κόμματος».

Καταλήγοντας, τονίζεται πως «ο πλουραλισμός, η ελευθεροτυπία και η τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, είναι απαραίτητα στοιχεία σε κάθε Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, όμως, είναι απαραίτητη και η λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία των εργοδοτών των ΜΜΕ, με την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας».

ΓΓΕΕ: Η δημοσιογραφία απειλείται καθημερινά

Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, τη χρονιά που πέρασε 79 δημοσιογράφοι  σκοτώθηκαν ή δολοφονήθηκαν λόγω του επαγγέλματός τους. Ακόμη 22 σκοτώθηκαν ή δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018 (στοιχεία CPJ – Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων). Εκτός από τους δεκάδες θανάτους δημοσιογράφων, η δημοσιογραφία απειλείται καθημερινά από κακές πρακτικές που παραμένουν ίδιες στη διαδρομή της ιστορίας: Λογοκρισία, από πολιτικούς ή και οικονομικούς αυτουργούς, κίτρινο τύπο, fake news, επιθέσεις κατά της προσωπικής ελευθερίας και της επιβίωσης των λειτουργών της, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

«Στη χώρα μας, η οικονομική κρίση ενίσχυσε το πλαίσιο για τον παροπλισμό και αφοπλισμό των επαγγελματιών δημοσιογράφων, ιδιαίτερα των νέων, με την ανεργία να φθάνει σε ποσοστά διπλάσια του εθνικού μέσου όρου, με κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία, με καταπάτηση των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων» προσθέτει.

«Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στέκεται δίπλα στους λειτουργούς της δημοσιογραφίας. Σύντομα θα υπογραφούν και πάλι συλλογικές συμβάσεις, Ο ΕΔΟΕΑΠ συμπεριλαμβάνει πλέον και τους δημοσιογράφους του διαδικτύου, ο διάλογος για την ενίσχυση του Τύπου έχει ανοίξει, ενώ οι πολυαναμενόμενες τηλεοπτικές άδειες που έχουν πάρει πια το δρόμο τους θα προσφέρουν ένα καθεστώς ασφάλειας στους δημοσιογράφους που εργάζονται στα ιδιωτικά κανάλια» καταλήγει.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024