Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες κόσμου σε αντιπολιτευτική διαδήλωση στην Αρμενία

Χιλιάδες κόσμου σε αντιπολιτευτική διαδήλωση στην Αρμενία

Περισσότεροι από 20.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Γερεβάν μετά το προσκλητήριο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν

Περισσότεροι από 20.000 Αρμένιοι ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος κατηγορεί το κυβερνών κόμμα ότι θέλει να εμποδίσει την εκλογή του στην πρωθυπουργία από το κοινοβούλιο, και συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η πλατεία Δημοκρατίας, στην καρδιά του Γερεβάν, είχε γεμίσει κατά το ήμισυ το μεσημέρι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται στο σημείο αυτό.

Οι διαδηλωτές ύψωναν σημαίες της Αρμενίας και φώναζαν το σύνθημα «Ο Πασινιάν είναι πρωθυπουργός» μπροστά από μια γιγαντοοθόνη που μετέδιδε τη συζήτηση στο κοινοβούλιο που συνεδριάζει από τις 11:00 για να εκλέξει τον νέο πρωθυπουργό.

Ωστόσο, η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί έπειτα από τέσσερις ή πέντε ώρες συζήτησης, σύμφωνα με παρατηρητές.

Πασινιάν: «Πολιτικό τσουνάμι» αν εκλεγώ

Επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα επί δύο εβδομάδες, ο Νικόλ Πασινιάν υποσχέθηκε νωρίτερα ότι θα επέλθει «πολιτικό τσουνάμι» αν δεν εκλεγεί πρωθυπουργός και κάλεσε τους Αρμένιους να βγουν στους δρόμους.

Έχοντας τη στήριξη των τριών από τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ο Πασινιάν μπορεί να υπολογίζει σε 47 ψήφους, αλλά πρέπει να συγκεντρώσει 53 για να εκλεγεί. Συνεπώς χρειάζεται αποστάτες του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο έχει τις 58 από τις 105 έδρες του κοινοβουλίου και δεν έχει προτείνει υποψήφιο αντίπαλο του Πασινιάν.

Έως τώρα, το κυβερνών κόμμα είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να προτείνει υποψήφιο αντίπαλο (του Πασινιάν) και δεν αντιτίθεται στην εκλογή του.

Ωστόσο, οι τόνοι άλλαξαν σήμερα, μετά τη συνάντηση χθες, Δευτέρα μεταξύ των εκπροσώπων του κόμματος και του Πασινιάν.

«Μετά την μη ικανοποιητική χθεσινή συνάντηση, είμαι πεπεισμένος ότι ο Νικόλ Πασινιάν δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός», δήλωσε ο Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σε μήνυμά του που έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο 42χρονος Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ότι θέλει να «εκτροχιάσει» την εκλογή του.

Από τις 13 Απριλίου, Αρμενία έχει βυθιστεί σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση: αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών προκάλεσαν στις 23 Απριλίου την παραίτηση του 63χρονου Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός έξι ημέρες νωρίτερα από τους βουλευτές. Ο Σαρκισιάν έχει διατελέσει πρόεδρος της χώρας επί δέκα χρόνια.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024