Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκουρία: Είστε σε πλατφόρμα εκτόξευσης, συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Γκουρία: Είστε σε πλατφόρμα εκτόξευσης, συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Την ανάγκη ελάφρυνσης σε ό,τι αφορά τα μέτρα της λιτότητας επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με  τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ. Από την πλευρά του, ο κ. Γκουρία επανέλαβε την ικανοποίησή του για το εύρος των μεταρρυθμίσεων και τόνισε με έμφαση ότι ήρθε η ώρα για ελάφρυνση του χρέους

Την ανάγκη ελάφρυνσης σε ό,τι αφορά τα μέτρα της λιτότητας αλλά και μια στρατηγική συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης της οικονομίας από περιττά βάρη» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με  τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία. Από την πλευρά του, ο κ. Γκουρία επανέλαβε την ικανοποίησή του για το εύρος των μεταρρυθμίσεων και τόνισε με έμφαση ότι ήρθε η ώρα για ελάφρυνση του χρέους.

«Η ελληνική οικονομία δεν έχει πλέον ανάγκη από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως για τρία χρόνια η χώρα μας, πέρα από την εκπληκτική δημοσιονομική προσαρμογή με πλεονάσματα που αποτελούν «διαβατήριο» για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, έγινε πρωταθλήτρια χώρα του ΟΟΣΑ σε μεταρρυθμίσεις.

«Κομβικές, μεταρρυθμίσεις, δύσκολες αλλά αναγκαίες γιατί ανοίγουν προοπτικές» συμπλήρωσε.

Παράλληλα,  ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «συγκρουστήκαμε με βασικές παθογένειες της οικονομίας και καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο να δεχόμαστε από τον ΟΟΣΑ τα στατιστικά μεγέθη που αποδεικνύουν πως βρεθήκαμε σε εξαιρετικά θετικό σημείο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό εταίρο για την Ελλάδα την περίοδο των δυσκολιών τον ΟΟΣΑ. «Τώρα θα είναι ένας πολύ εποικοδομητικός εταίρος στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να δημιουργήσουμε ανάπτυξη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, συζητήθηκε το πώς θα συνεχιστεί η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Σήμερα η συνεισφορά του Οργανισμού για την μεταμνημονιακή περίοδο θα είναι πιο ουσιαστική. «Έχουμε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο, γνωρίζουμε ότι θα είναι διαρκής η μάχη για να αφήσουμε πίσω οριστικά ένα αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο, διεφθαρμένες νοοτροπίες και κατεστημένες δυνάμεις που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία».

Διαβάστε επίσης: Τα «καμπανάκια», οι αισιόδοξες προβλέψεις και οι προτροπές ΟΟΣΑ για την οικονομία

Γκουρία: To Exit είναι καλύτερο από το Grexit

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ τόνισε πως «ήρθε η ώρα ώστε οι προσπάθειες να ευοδωθούν και αναμένουμε μια καλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον».

«Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό» ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης μεταρρυθμίσεων.

Όπως είπε, «ήταν ένα από τα πλέον φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων και αυτό άρχισε να καρποφορεί. Η Ελλάδα αναπτύσσεται, βελτιώνεται η απασχόληση, ενώ οι εξαγωγές είναι πλέον ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης. Διαπιστώνουμε προσπάθεια σταθεροποίησης χωρίς προηγούμενο. Το θέμα δεν είναι μόνο εξυγίανση και σταθεροποίηση αλλά και πως θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη.

Κανείς δεν μιλά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά για την έξοδο από το πρόγραμμα. «Το exit είναι καλύτερο από το Grexit» τόνισε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που υπάρχουν στο μέλλον, σημειώνοντας πως το χρέος πρέπει να εξεταστεί από τους πιστωτές. «Χάθηκε η ευκαιρία όταν επρόκειτο μόνο για ιδιωτικό χρέος και τώρα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η Ελλάδα έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες».

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρία, η χώρα μας έκανε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να υπάρξει, πλέον, και ελάφρυνση του χρέους.

«Η Ελλάδα κατέκτησε το δικαίωμα αυτό που της αξίζει και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κυρίως και κάποιοι πολιτικοί λόγοι, κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί, βεβαίως και ζούμε και εμείς στην πραγματικότητα, τα κατανοούμε όλα αυτά, αλλά πρέπει να δοθεί μια ελάφρυνση. Γιατί σε όλες τις παραδοχές σχετικά με την ανάπτυξη υπάρχει πάντοτε και το θέμα του χρέους».

Ακόμη, σημείωσε ότι με την κρίση οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 50% και πρέπει να ανακάμψουν, ενώ η ανεργία, αν και μειώθηκε, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Μιλώντας για το αναπτυξιακό σχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση, ο κ. Γκουρία τόνισε ότι είναι κάτι το οποίο αφορά στην εξισορρόπηση της δίκαιης ανάπτυξης και ο ΟΟΣΑ θα συνεργαστεί με μεγάλη χαρά για να στηριχθεί αυτή η στρατηγική.

Εκτίμησε ότι με μεγαλύτερη ανάπτυξη η χώρα θα πετύχει ακόμα υψηλότερα πλεονάσματα και έτσι μακροπρόθεσμα το χρέος θα μπορεί να είναι περισσότερο βιώσιμο. «Είστε σε πλατφόρμα απογείωσης, σε πολύ καλύτερη κατάσταση, έτοιμοι να εκτοξευτείτε» υποστήριξε.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024