Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακιντζί: «Στρατηγική συμφωνία πακέτο» το πλαίσιο Γκουτέρες

Ακιντζί: «Στρατηγική συμφωνία πακέτο» το πλαίσιο Γκουτέρες

Κάλεσμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, χωρίς αλλοιώσεις, όπως έχει υποβληθεί, απηύθυνε ο τουρκοκύπριος ηγέτης

Κάλεσμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, χωρίς αλλοιώσεις, όπως έχει υποβληθεί, απηύθυνε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. «Αν γίνει αυτό, να το ανακοινώσουμε ως »στρατηγική συμφωνία πακέτο»» δήλωσε .

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), σε διάγγελμα για την 3η επέτειο από την εκλογή του, ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως, εφόσον το πλαίσιο Γκουτέρες γίνει αποδεκτό ως μια στρατηγική συμφωνία – πακέτο, «τότε θα έχουν νόημα και οι διαπραγματεύσεις για τη συμπλήρωση των κενών».

Για την ιδέα μιας λύσης συνομοσπονδίας ή δύο κρατών ο Ακιντζί είπε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί και πρόσθεσε ότι και από ελληνοκυπριακής πλευράς, εάν υπάρχουν κάποτε τέτοιες ιδέες, δεν είναι πειστικές.

Εξάλλου, ο Ακιντζί σημείωσε ότι οι διεθνείς συγκυρίες δεν είναι κατάλληλες για λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.

Το πλαίσιο Γκουτέρες

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο της Κύπρου», το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το οποίο και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα έπρεπε να διεξάγεται ο διάλογος, ανέφερε πως:

Στο θέμα της Ασφάλειας

1) Πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι συνέχιση [του υφιστάμενου].

2) Χρειάζεται να τερματίσουμε το Δικαίωμα Επέμβασης και της Συνθήκη Εγγυήσεων. Χρειάζεται να αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα διαβεβαιώσεων ώστε όλοι οι Κύπριοι να νοιώθουν ασφάλεια.

3) Ένας νέας μηχανισμός εφαρμογής ο οποίος θα εμπλέκει και κάτι εκτός Κύπρου. Οι Εγγυήτριες δεν μπορούν να παρακολουθούν την εφαρμογή των υποχρεώσεών τους.

Για τα στρατεύματα

1) Χρειαζόμαστε μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα και στη συνέχεια σταδιακή απομάκρυνσή στα πλαίσια ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος μέχρι να φτάσουν στους αριθμούς της παλαιάς Συνθήκης Συμμαχίας.

2) Υπάρχει ένα θέμα για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει ρήτρα επανεξέτασης ή οριστικής κατάληξης. Αυτό το θέμα και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συζητηθεί στο ανώτατο επίπεδο.

Στο εδαφικό

1) Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να διαφοροποιήσει το χάρτη σε σχέση με κάποιες τοπικές περιοχές. Σ’ ότι αφορά το εδαφικό φαίνεται ότι ο ΓΓ ΟΗΕ είχε κάνει αναφορά στην ανάγκη ειπωθεί από πλευράς Τ/κ η Μόρφου (δηλαδή ότι παραχωρείται) και πως σε παρέμβασή του ο Νίκος Αναστασιάδης είπε «όχι μόνο Μόρφου».

Στο περιουσιακό

Θα πρέπει να εξεταστούν δύο αρχές:

1) Στις περιοχές που θα αναπροσαρμοστούν το καθεστώς θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους εκτοπισθέντες ιδιοκτήτες, αλλά όχι κατά 100%.

2) Για τις άλλες περιοχές, το καθεστώς θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους χρήστες, αλλά όχι κατά 100%. Στην ισότιμη μεταχείριση – Όσον αφορά τους μόνιμους κάτοικους που είναι Τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι εμπίπτουν σε ποσόστωση η οποία πρέπει να είναι δίκαιη. Χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για το τι είναι «δίκαιο».

Αποτελεσματική συμμετοχή

1) Το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το θέμα της «σταθμισμένης ψήφου» και πότε και υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις θα εφαρμόζεται.

2) Άλλα εναπομείναντα στοιχεία στον καταμερισμό εξουσιών συμπεριλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρία θα πρέπει να συζητηθούν όπως έχει απαιτήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με την αναλογία 2:1.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024