ΕΟΦ: Μειωμένη η διαθεσιμότητα των παραγώγων αίματος στην ελληνική αγορά
Τα αίτια του φαινομένου
Τα προϊόντα ανθρώπινης λευκωματίνης και ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης παρουσιάζουν μειωμένη διαθεσιμότητα στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η κάλυψη των αναγκών ασθενών, ενημερώνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Οι βασικοί λόγοι, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, είναι η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με μειωμένη διάθεση και κάποια ποιοτικά προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων.
Ο ΕΟΦ βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και διερευνά τη δυνατότητα έκτακτης εισαγωγής από άλλα κράτη, τονίζει ωστόσο ότι «η διαθεσιμότητα των παραγώγων αίματος είναι περιορισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανεύρεση και εισαγωγή επιπλέον ποσοτήτων εξαιρετικά δύσκολη».
Όπως αναφέρει, κατόρθωσε να εξασφαλίσει ποσότητες ανθρώπινης λευκωματίνης μέσω ΙΦΕΤ και αναμένονται μικρές ποσότητες ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης. Παράλληλα, οι εταιρείες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αποκατάσταση των ελλείψεων.
Ο ΕΟΦ καλεί τους επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς, υπευθύνους διανομής των φαρμακευτικών εταιρειών) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να είναι προσεκτικοί στη χορήγησή τους εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων στους ασθενείς, στη διάθεση των αποθεμάτων και στην καλύτερη δυνατή κατανομή ανά νοσηλευτικό ίδρυμα, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στο μέγιστο βαθμό χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
- Ιράν: Ο Τραμπ αφήνει «χώρο» για διαπραγματεύσεις, αλλά «διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι»
- Βραζιλία: Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Μπουένος Αϊρες μετά τις «προσβλητικές» δηλώσεις του Μιλέι
- ΛΔ Κονγκό: 3.200 κρούσματα του Εμπολα, συμπεριλαμβανομένων 1.405 θανατηφόρων
- Γερμανία: Ο υπουργός Μεταφορών ζητά την απόλυσή του κάνοντας λόγο για «αναξιοπρεπή κατάσταση»
- Ουκρανία: «Χτυπήθηκαν λιμάνια και πλοία» από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ βυθίστηκε το Golden Leo
- Βιετνάμ: 17 ναυτικοί αγνοούνται έπειτα από ναυάγιο φορτηγού στη Νότια Σινική Θάλασσα
- Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών κατά 5% και πλέον εξαιτίας ελπίδων για συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Αυτός είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Τραμπ να μην τα βομβαρδίσει άλλο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442