Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρχιτεκτονική με το μοιρογνωμόνιο

Αρχιτεκτονική με το μοιρογνωμόνιο

Μυτερές γωνίες, τριγωνικά σχήματα και πυραμίδες χαρακτηρίζουν τα κτίρια που εμπλέκονται με τους γεωμετρικούς κανόνες.

Κάθε χώρα, χιλιάδες πόλεις περηφανεύονται για τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που στολίζουν τους δρόμους τους. Τα κλασσικά παραδοσιακά βαριά κτίρια ναι μεν εξακολουθούν να αποτελούν πάγια αξιοθέατα, αλλά οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες τολμούν να εκδηλώσουν τη δημιουργικότητα τους και τη διάθεση τους για πειραματισμό, δοκιμάζοντας παιχνίδια με τις γωνίες, τις μοίρες και γενικότερα τη τριγωνική γεωμετρία στην πρόσοψη των κτιρίων τους. Θυμίζοντας πυραμίδες ή και τρίγωνα, χιλιάδες κτίρια εντυπωσιάζουν με την επιβλητικότητα και την πρωτοτυπία τους, ενώ οι έντονες γωνίες στις κορυφές τους μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό.

Ryugyong Hotel

Στη βόρεια Κορέα μια λεπτή πυραμίδα με ύψος που αγγίζει τα 330 μέτρα, υπάρχει ένα ξενοδοχείο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1987, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία, γεγονός που καθιστά ως ένα από τα πιο ψηλά ανολοκλήρωτα κτίρια του κόσμου.

Air Force Academy Cadet Chapel

Ταξιδεύοντας στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Κολοράντο, συναντά ένα εντυπωσιακό παρεκκλήσι με διαδοχικές τριγωνικές γωνίες, τη μία πίσω από την άλλη. Το 2004 μάλιστα μπήκε στη λίστα με τα εθνικά ιστορικά τοπία της Αμερικής.  Τόσο η πρόσοψη, όσο και το εσωτερικό του είναι μοντέρνα σχεδιασμένα, με αρχιτεκτονική που δεν έχουμε συνηθίσει να συναντάμε σε παρεκκλήσια.

Waiuku Church

Στην πόλη Waiuku, που βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία και παραμένοντας στη θρησκευτική αρχιτεκτονική, η εκκλησία του Waiuku και η λεπτομέρεια της αρχιτεκτονικής του κτιρίου που θυμίζει πυραμίδα, είναι ταυτόχρονα μινιμαλιστική, αλλά και αξιοθαύμαστη.

The Pyramid Project

Ένα σύμπλεγμα σύγχρονων κατοικιών και γραφείων χτίστηκε στη πόλη Μέριντα της Ισπανίας από το αρχιτεκτονικό γραφείο LAR. Με φαρδιά βάση, όσο ανεβαίνουν οι όροφοι του κτιρίου, ολοένα και στενεύει η κορυφή του, δημιουργώντας την εντύπωση πως θυμίζει μια σύγχρονη εκδοχή των παραδοσιακών πυραμίδων.

Triple V Gallery

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της γκαλερί, τρεις γωνιακές κορυφές χαρακτηρίζουν την πρόσοψη του κτιρίου που βρίσκεται στην Κίνα. Το εντυπωσιακό παιχνίδι των γωνιών που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τρίγωνο στην κεντρική είσοδο, σε προσελκύει να το επισκεφτείς χωρίς δεύτερη σκέψη.

The Josemaria Escriva Church

Η αδυναμία των αρχιτεκτόνων στις εκκλησίες και τις γεωμετρικές λεπτομέρειες είναι πλέον ολοφάνερη. Αυτή τη φορά μια εκκλησία του Μεξικού καθηλώνει επισκέπτες και πιστούς με το παιχνίδι δυο παράλληλων επιφανειών με μυτερές κορυφές και ένα ακανόνιστο τριγωνικό σχήμα.

Museum of Contemporary Art Cleveland

Το MOCA είναι ένα σύγχρονο εντυπωσιακό μουσείο που βρίσκεται στο Οχάιο και σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Φαρσίντ Μουσσαβί. Το τετραόροφο κτίριο κοσμείται από μεταλλικές επιφάνειες που καθρεφτίζουν το τοπίο γύρω του. Μπορεί να μην αποτελεί ένα ξεκάθαρα τριγωνικό κτίριο αλλά διαθέτει μερικές ακανόνιστες τριγωνικές πλευρές που ταιριάζουν ιδιαίτερα με την ταυτότητα του.

V-Houses

Στο μακρινό Μεξικό και μέσα στη ζούγκλα του χωριού Yelapa έχουν χτιστεί τα V-Houses. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ξενοδοχείο που διαθέτει δωμάτια τα οποία έχουν τη μορφή αντίστροφων πυραμίδων, εξού και η ονομασία. Ο σχεδιασμός εντυπωσιάζει σε συνδυασμό με την αρμονική συμβίωση του με τη φύση του Μεξικού.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024