Πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε τον Απρίλιο, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo. Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη ότι η δυναμική της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας υποχωρεί κάπως, αναφέρει το Reuters.

O νέος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά και απαντήσεις από τον τομέα των υπηρεσιών, μειώθηκε στις 102,1 μονάδες από 103,3 μονάδες τον Μάρτιο. «Η καλή διάθεση των γερμανικών επιχειρήσεων έχει εξατμισθεί. Η γερμανική οικονομία επιβραδύνεται», δήλωσε ο επικεφαλής του ινστιτούτου, Κλέμενς Φούεστ.

Το ηθικό των μεταποιητικών επιχειρήσεων μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βασίζεται τώρα στις απαντήσεις 9.000 εταιρειών. Στον τομέα των υπηρεσιών, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε σημαντικά, καθώς οι επικεφαλής των εταιρειών ήταν πολύ λιγότερο αισιόδοξοι για τους επόμενους έξι μήνες.

Ανοδικά κινήθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό τομέα, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς οι εταιρείες επωφελούνται από την αυξημένη ζήτηση για ακίνητα, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, του ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού, της αύξησης των πραγματικών μισθών και της ισχυρής αγοράς εργασίας.

Ο οικονομολόγος του Ifo, Κλάους Βολράμπε, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ινστιτούτου υποδηλώνουν μία αύξηση 0,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στο πρώτο τρίμηνο του 2018. «Η πέμπτη κατά σειρά πτώση αποτελεί ένδειξη ομαλοποίησης, είμαστε μακριά από μία ύφεση», σημείωσε στο Reuters.

To γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί ελαφρά στο πρώτο τρίμηνο μετά τον ρυθμό ανάπτυξης 0,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2017. Η γερμανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύριο τη νέα πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προ τα επάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, προβλέποντας έναν ρυθμό 2,5% για φέτος.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr