Στη Γερμανία τις υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις τις πετυχαίνουν τα συνδικάτα των εργαζομένων όχι τα προεκλογικά έτη αλλά τα μετεκλογικά. Το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων Verdi (το δεύτερο σε αριθμό μελών μετά το IG Metall των μεταλλουργών) ζητούσε από τη νεοσύστατη κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών αυξήσεις 6% με άμεση ισχύ της διάταξης. Κέρδισαν αυξήσεις άνω του 7%, αλλά σε χρονικό ορίζοντα τριετίας.

Συγκεκριμένα, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση Μέρκελ το Verdi πέτυχε για τα 2,3 εκατ. μέλη του που εργάζονται στον δημόσιο τομέα τρεις αυξήσεις μισθών: 3,2% αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2018, 3,1% την 1η Απριλίου 2019 και επίσης 1,1% το 2020.

«Ηταν αγχωτικές οι διαπραγματεύσεις, αλλά εγώ προσωπικά είμαι ευχαριστημένος» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος προήδρευσε στις διαπραγματεύσεις Verdi – κυβέρνησης. Ο γερμανός υπουργός είπε ότι οι αυξήσεις των αποδοχών «καθιστούν τον δημόσιο τομέα της χώρας πιο ελκυστικό». Διότι λόγω του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Γερμανία (ξένοι υπήκοοι δεν γίνονται εύκολα δημόσιοι υπάλληλοι) σε πολλές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα στη χώρα παρατηρείται έλλειψη προσωπικού.

Διαβάστε περισσότετα εδώ