Θετική εξέλιξη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας χαρακτηρίζει τη μίσθωση δύο φρεγατών από τη Γαλλία η Νέα Δημοκρατία, διατυπώνοντας όμως «τέσσερα εύλογα ερωτήματα» και ζητώντας από την κυβέρνηση να απαντήσει αναλυτικά.

Το γραφείο Τύπου της ΝΔ ζητά να ενημερωθεί για τους οικονομικούς όρους αυτής της συμφωνίας καθώς και για πόσα χρόνια θα γίνει η εκμίσθωση των φρεγατών, αλλά και για ποιο λόγο δεν ενημερώθηκε η Βουλή -όταν μόλις προ δεκαπενθημέρου συνεδρίασε η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

Από την Πειραιώς ζητούν επίσης να ενημερωθούν για το αν είναι ή δεν είναι αρμόδιος για μια τόσο σημαντική συμφωνία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και γιατί, όπως λένε χαρακτηριστικά, επέλεξε και σήμερα την αφωνία, εκχωρώντας τις αρμοδιότητές του στον κ. Φώτη Κουβέλη.

Ενώ τέλος ζητούν να μάθουν τι άλλαξε από το 2013 όταν, όπως επισημαίνουν, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε μια ανάλογη πρόταση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι «υποκρύπτει σκοπιμότητες και μίζες» και χαρακτηρίζοντας τις ίδιες ακριβώς φρεγάτες «ακατάλληλες» για το Αιγαίο;

«Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει ότι, για τόσο σημαντικά θέματα, πρέπει να υπάρχει πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση της Βουλής» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η απάντηση Τσίπρα το 2013

Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της παραθέτει και την απάντηση που είχε δώσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ στις 16/9/ 2013, σχετικά με την αντίστοιχη συμφωνία που είχε προτείνει η κυβέρνηση ΝΔ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει το 2013:

«Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα. Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο. Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 το χρόνο για μια 5ετία, δηλαδή 1 δις στην 5ετία. Με δυο λόγια από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια από την άλλη μπαίνει. Το είχε πει αυτό και ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε απόλυτο δίκιο { …} θα πρέπει να προσανατολιστούμε όχι σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν από πίσω τους πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες, αλλά να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Διαβάστε ακόμα:

Ποιες είναι οι γαλλικές φρεγάτες τελευταίας γενιάς που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό