Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τόμσεν: Στενεύουν τα περιθώρια για ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ

Τόμσεν: Στενεύουν τα περιθώρια για ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ

Τα περιθώρια για ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στενεύουν προειδοποιεί ο Π.Τόμσεν. Επιμένει στην οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος, ακόμη και αν εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο. Στη γραμμή Λαγκάρντ αποποιείται το ρόλο του «κακού» και δηλώνει σίγουρος ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει του στόχους

Στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια για ενεργοποίηση του επί της αρχής εγκριθέντος προγράμματος του ΔΝΤ, δεδομένων και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν, προειδοποιεί ο Πολ Τόμσεν, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες πως αν θέλουν το Ταμείο μέσα πρέπει να βιαστούν.

Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι των Βρυξελλών μιλούν τις τελευταίες ημέρες για θετικό κλίμα και υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του πριν το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Ο Τόμσεν επιμένει στο θέμα του χρέους και στην οριστικοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνσή του ανεξαρτήτως εάν αυτά εφαρμοστούν μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος και υπό την προϋπόθεση της ορθής εφαρμογής του από την Ελλάδα -όρος στον οποίο επιμένει η Γερμανία και το μπλοκ των χωρών που την ακολουθούν.

Προσθέτει μάλιστα ότι πρέπει να υπάρξει μηχανισμός που θα συνδέει τα μέτρα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και θα διασφαλίσει την αυτόματη εφαρμογή τους, χωρίς να χρειάζονται νέες διαδικασίες και αποφάσεις.

Αξιοσημείωτο και το ότι στην γραμμή που χάραξε χθες η Λαγκάρντ αποποιείται για το ΔΝΤ το ρόλο του κακού που επέβαλλε τα σκληρά μέτρα, μιλώντας μάλιστα για «εξαιρετικά περιοριστική πολιτική», «μη βιώσιμη» που πρέπει να επανεξεταστεί.

Ενδεικτική της νέας εικόνας που προβάλλει τις τελευταίες ημέρες το ΔΝΤ και η απάντησή του όταν ρωτήθηκε για τη μείωση του αφορολόγητου και την απαίτηση του ΔΝΤ να επισπευσθεί η εφαρμογή του μέτρου: «το θέμα δεν είναι να πιάσεις ένα στόχο αλλά πώς θα το κάνεις. Θα έχουμε συζήτηση για το εάν το μείγμα πολιτικής είναι φιλικό στην ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους, αλλά η ανησυχία μου είναι ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη», προσθέτει με νόημα.

Αποφάσεις για το χρέος, ανεξαρτήτως πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα

Το ΔΝΤ επιμένει να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις και οριστικοποίηση των μέτρων που θα ληφθούν για το χρέος, των προϋποθέσεων και των οικονομικών συνθηκών υπό τις οποίες θα εφαρμοστούν ανεξαρτήτως εάν η εφαρμογή τους γίνει μετά το τέλος του προγράμματος.

Αν και τη «διαλλακτικότητα» αυτή ως προς το χρόνο εφαρμογής το Ταμείο την είχε δείξει από την αρχή των συζητήσεων -κάνοντας το χατίρι στους σκληρότερους από τους Ευρωπαίους δανειστές- αναλυτές βλέπουν στην σημερινή δήλωση Τόμσεν ότι το Ταμείο έχει κάνει ένα βήμα παραπάνω αποδεχόμενο τη γερμανική γραμμή ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος και αν κριθεί αναγκαίο.

«Έχουμε αποδεχτεί ότι τα μέτρα θα προχωρήσουν στο τέλος του προγράμματος του ESM υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π.Τόμσεν και πρόσθεσε ότι πρέπει να έχουμε συμφωνία στη μεθοδολογία και στη στρατηγική και στο τέλος του προγράμματος θα κάνουμε το «καλιμπράρισμα» των μέτρων με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας (DSA).

Κάποια μέτρα, διευκρίνισε, μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα αλλά πρώτα θα πρέπει να έχει εγκριθεί ένας αυτόματος μηχανισμός που θα διασφαλίζει την σύνδεση τους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αντί να εξαρτάται από μελλοντικές αποφάσεις.

Τελειώνει ο χρόνος για χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Αμφίβολο είναι πλέον εάν το ΔΝΤ προλαβαίνει να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ενεργοποιώντας τη συμφωνία που είχε εγκρίνει επί της αρχής (Stand-By Arrangement) για την Ελλάδα και αφορούσε ποσό 1,6 δισ. ευρω, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Π.Τόμσεν, ασκώντας προφανέστατα πιέσεις στην ευρωπαϊκή πλευρά ότι πρέπει να βιαστεί να ικανοποιήσει απαιτήσεις του Ταμείου (κυρίως για το χρέος) εάν εξακολουθεί να θέλει ως «εγγύηση» την συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

«Έχουμε εγκρίνει το πρόγραμμα επί της αρχής και αυτό κινείται παράλληλα με αυτό του ESM. Θα πρέπει να το ενεργοποιήσουμε πολύ σύντομα, αλλιώς δεν έχει νόημα» σημείωσε ο Τόμσεν για να προσθέσει «χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία αξιολόγηση για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Συνεπώς, τα χρονικά περιθώρια, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του ESM λήγει, το καθιστούν δύσκολο».

Εκτίμησε πάντως ότι αν γίνει αυτό, θα αποτελέσει σημαντικό σινιάλο για την κατάσταση της οικονομίας, που θα στείλει σήμα στις αγορές ότι η κατάσταση στη χώρα είναι συνεπής με τις θέσεις του ΔΝΤ.

Θέμα της Αθήνας η απόφαση για προληπτική πιστωτική γραμμή

Η ελληνική κυβέρνηση αποκλειστικά αρμόδια για να αποφασίσει εάν θα ζητήσει ή όχι προληπτική γραμμή στήριξης, ανέφερε ο Τόμσεν σχετικά με τη συζήτηση περί «καθαρής εξόδου». Πρόσθεσε πάντως πως αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα και υπάρξει συμφωνία στο χρέος, θα μπορέσει να έχει μια «καλή» έξοδο.

«Η έγκυρη και επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά επίσης η διατηρήσιμη εφαρμογή των πολιτικών, είναι αυτά που θα κρίνουν την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» τόνισε. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι η Αθήνα μπορεί να το πετύχει αυτό.

«Το κλειδί είναι, κοιτώντας μπροστά, ότι η πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων. Με αυτό είμαι πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές», συμπλήρωσε, χωρίς να αποσαφηνίσει τη θέση ή την προτίμηση του Ταμείου.

Εν αναμονή των stress test για τις τράπεζες

Απαντώντας για το εάν το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ, είπε ότι το Ταμείο θα περιμένει τα αποτελέσματα των stress tests και τότε «θα δούμε το θέμα του τι χρειάζεται» για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Όπως είπε τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν πριν ολοκληρωθεί η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Sports in

Οι δύο παίκτες της Premier League που κατηγορούνται για βιασμό αποβλήθηκαν από την ομάδα τους

Οι δύο ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν για βιασμό, αποβλήθηκαν από την ομάδα που αγωνίζονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024