Δεν εννοούμε φυσικά να του λες απλά τι να φάει και να του το επιβάλλεις. Το παράδειγμα δίνεται μέσα από τις πράξεις. Εάν όλη η οικογένεια τρέφεται σωστά και αποφεύγει τις πρόχειρες τροφές και τα πολλά λίπη, τότε το παιδί θα λειτουργήσει μιμητικά.

Όσο μεγαλώνει, σταδιακά, μπορεί να έρχεται μαζί σου στο σούπερ μάρκετ και να συμμετέχει στην επιλογή των τροφών ώστε να μπορεί να το κάνει και μόνο του όταν επιλέγει φαγητό για το σχολείο και λοιπές δραστηριότητες.

Οι πειρασμοί είναι πολλοί και όλα τα παιδιά θα αγοράσουν κάτι λιγότερο υγιεινό από το κυλικείο του σχολείου ή στην επιστροφή προς το σπίτι. Δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε από το να φάει, αλλά μπορούμε να του δείξουμε ότι:

 • Μπορούμε να έχουμε σνακς ή junk food για ιδιαίτερες περιστάσεις
 • Σταματάμε να τρώμε όταν έχουμε χορτάσει
 • Τα φαγητά δεν είναι καλά ή κακά. Απλώς άλλα είναι υγιεινά και άλλα λιγότερο
 • Το φαγητό δεν είναι μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας
 • Δεν μιλάμε για τα γλυκά και τα παχυντικά φαγητά σαν να είναι τρομερά νόστιμα αλλά ούτε τα στερούμε από το παιδί
 • Όταν είμαστε έξω και πεινάμε, μπορούμε να είμαστε ήδη προετοιμασμένοι έχοντας στην τσάντα ένα φρούτο, γιαούρτι ή συσκευασμένο τυράκι.

 

Δείξε του πώς να τρώει ισορροπημένα έξω. Όταν θα βγεις για φαγητό σε ένα εστιατόριο, ταβέρνα ή φαστφουντάδικο, δεν θα φας εξίσου υγιεινά και σίγουρα θα ‘σπάσεις’ τις διατροφικές συνήθειες του σπιτιού. Υπάρχουν όμως τρόποι να μάθεις στο παιδί σου πώς να διατηρεί μία ισορροπία.

 1. Αν παραγγείλει χάμπουργκερ (που σίγουρα θα λατρεύει), ενθάρρυνέ το να το συνδυάσει με σαλάτα και όχι τηγανιτές πατάτες.
 2. Αντί να επιλέξει παιδικά γεύματα, που έχουν περισσότερα τηγανιτά, μπορείς να του προτείνεις να πάρει μισή μερίδα από τα γεύματα ενηλίκων όπου δίνουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.
 3. Υπενθύμισε στο παιδί ότι δεν χρειάζεται να αδειάσει όλο του το πιάτο, καθώς οι μερίδες εκτός σπιτιού τείνουν να είναι μεγαλύτερες από το συνηθισμένο.
 4. Εάν θέλει επιδόρπιο, μπορεί να το μοιραστεί.
 5. Αν παραγγείλετε απ’έξω, ενθάρρυνέ το να μην πάρει αναψυκτικά ή χυμούς με συντηρητικά. Εναλλακτικά, φτιάξτε κάποιο φυσικό χυμό στο σπίτι.

 

Γράψτε το σχόλιο σας