Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς βλέπει η αγορά την ελάφρυνση του χρέους

Πώς βλέπει η αγορά την ελάφρυνση του χρέους

Τα σχέδια των δανειστών και οι ελαφρύνσεις που συζητούν να προσφέρουν στην Αθήνα

Ενώ στο τέλος της εβδομάδας στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο του «Washington Group» εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), καθώς και ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού Ολαφ Σολτς, θα συζητήσουν το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι αγορές παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις.

Καθώς μακροπρόθεσμα το τεράστιο χρέος των 330 δισ. ευρώ της Ελλάδας που βρίσκεται κατά 70% στα χέρια των χέρια των ευρωπαίων δανειστών θα πρέπει να αντικατασταθεί από εμπορεύσιμο χρέος, το ζήτημα είναι σύμφωνα με την BNP Partibas να πεισθούν οι αγορές ότι η μετάβαση αυτή θα οδηγήσει σε διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Peterson Institute εκτίμησε πως ακόμα και αν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εφαρμοστούν πλήρως, πάλι το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο, ενώ θεωρείται απαραίτητη η επιπλέον ελάφρυνση της ονομαστικής αξίας του, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Σύμφωνα μάλιστα με το Peterson εάν η Ελλάδα βγει από το παρόν πρόγραμμα μόνο με τα μέτρα του Eurogroup τότε ακόμη και στο βέλτιστο σενάριο, μέχρι τα τέλη του 2020, η δυναμική του ελληνικού χρέους θα είναι και πάλι μη βιώσιμη, ενώ σε ένα λιγότερο ευνοϊκό σενάριο μια νέα κρίση χρέους θα ξεσπάσει πολύ νωρίτερα.

Οι ευρωπαίοι δανειστές πάντως έχουν αποκλείσει τη διαγραφή χρέους, αλλά έχουν εκφράσει την προθυμία τους να παράσχουν ελάφρυνση, αν χρειαστεί, ώστε να διατηρηθούν οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης (gross financing needs, GFN) της Ελλάδας κάτω από το συμφωνημένο όριο του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και του 20% μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024