Θορυβημένο εμφανίζεται το Μέγαρο Μαξίμου από το δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung η οποία, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες της κάνει λόγο για παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που αναδημοσιεύεται και στην Deutsche Welle, οι δανειστές συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το Τρίτο Πρόγραμμα Στήριξης που κανονικά ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Ο λόγος είναι ότι για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που εξαρτάται από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.

Αυτή την Παρασκευή οι δανειστές της Αθήνας συναντώνται για εμπιστευτικές συνομιλίες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι οποίες θα συνεχιστούν στα τέλη Απριλίου στη Σόφια στη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Σκοπός είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους. Το αργότερο στις αρχές Μαΐου η απόφαση αυτή θα άνοιγε τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στις συνομιλίες ωστόσο εξετάζεται ήδη η προθεσμία αυτή να μετατεθεί τον Ιούνιο και να επιμηκυνθεί η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Οι δανειστές εξάλλου ζητούν αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος σε σύγκριση με την Ιρλανδία η την Πορτογαλία. Μόνο που σ’ αυτό αντιτίθεται η Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την ολοκλήρωση του προγράμματος σημαντικό βήμα επιστροφής στην ελευθερία. Οι περισσότεροι δανειστές αντίθετα είναι της γνώμης ότι η Αθήνα οφείλει να δεχθεί αυστηρότερη επιτήρηση, αφού σε τελική ανάλυση η συζητούμενη ελάφρυνση του χρέους αφορά δεκαετίες ολόκληρες.

Αναμένονται αντιδράσεις

Το δημοσίευμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών οι οποίες θα αποτυπωθούν τις επόμενες ώρες και με επίσημες τοποθετήσεις. Οπως λένε από την πλευρά της κυβέρνησης, το δημοσίευμα είναι «χτύπημα κάτω από τη μέση, μία ημέρα μετά τις υποσχέσεις Τσίπρα από το Καστελόριζο για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη γραμμή του τερματισμού του προγράμματος με βάση τη συμφωνία, δηλαδή τον Αύγουστο. Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται σενάρια για τη μετά μνημόνιο εποχή και για το πώς θα «επικοινωνηθεί» μια αυστηρή εποπτεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά χωρίς νέα πιστωτική γραμμή, δηλαδή νέο δάνειο. Αλλωστε, και στην Ευρώπη αποκλείουν το σενάριο της εκταμίευσης νέου ποσού προς την Ελλάδα, ένα σενάριο που δεν θα μπορούσε να περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Ενδεχόμενη παράταση, έλεγαν στελέχη της αγοράς, θα μπορούσε να συνδεθεί με ξεκάθαρα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει επικοινωνιακά την παράταση του μνημονίου αλλά χαρακτηρίζοντάς την «αναπτυξιακό σχέδιο μεταμνημονιακής εποχής» αλλά με αυστηρή εποπτεία.

Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής δυσκολεύουν καθώς το δημοσίευμα στα γερμανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζεται ως «προειδοποιητική» βολή.

 

Γράψτε το σχόλιο σας