Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παράταση του τρίτου μνημονίου σχεδιάζουν οι δανειστές

Παράταση του τρίτου μνημονίου σχεδιάζουν οι δανειστές

Μόνο καθαρή έξοδο από τα μνημόνια δεν βλέπει ο γερμανικός τύπος για τον Αύγουστο, αλλά αντίθετα παράταση του τρέχοντος προγράμματος και αυστηρή επιτήρηση στο μέλλον

Θορυβημένο εμφανίζεται το Μέγαρο Μαξίμου από το δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung η οποία, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες της κάνει λόγο για παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που αναδημοσιεύεται και στην Deutsche Welle, οι δανειστές συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το Τρίτο Πρόγραμμα Στήριξης που κανονικά ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Ο λόγος είναι ότι για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που εξαρτάται από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.

Αυτή την Παρασκευή οι δανειστές της Αθήνας συναντώνται για εμπιστευτικές συνομιλίες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι οποίες θα συνεχιστούν στα τέλη Απριλίου στη Σόφια στη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Σκοπός είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους. Το αργότερο στις αρχές Μαΐου η απόφαση αυτή θα άνοιγε τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στις συνομιλίες ωστόσο εξετάζεται ήδη η προθεσμία αυτή να μετατεθεί τον Ιούνιο και να επιμηκυνθεί η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Οι δανειστές εξάλλου ζητούν αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος σε σύγκριση με την Ιρλανδία η την Πορτογαλία. Μόνο που σ’ αυτό αντιτίθεται η Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την ολοκλήρωση του προγράμματος σημαντικό βήμα επιστροφής στην ελευθερία. Οι περισσότεροι δανειστές αντίθετα είναι της γνώμης ότι η Αθήνα οφείλει να δεχθεί αυστηρότερη επιτήρηση, αφού σε τελική ανάλυση η συζητούμενη ελάφρυνση του χρέους αφορά δεκαετίες ολόκληρες.

Αναμένονται αντιδράσεις

Το δημοσίευμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών οι οποίες θα αποτυπωθούν τις επόμενες ώρες και με επίσημες τοποθετήσεις. Οπως λένε από την πλευρά της κυβέρνησης, το δημοσίευμα είναι «χτύπημα κάτω από τη μέση, μία ημέρα μετά τις υποσχέσεις Τσίπρα από το Καστελόριζο για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη γραμμή του τερματισμού του προγράμματος με βάση τη συμφωνία, δηλαδή τον Αύγουστο. Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται σενάρια για τη μετά μνημόνιο εποχή και για το πώς θα «επικοινωνηθεί» μια αυστηρή εποπτεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά χωρίς νέα πιστωτική γραμμή, δηλαδή νέο δάνειο. Αλλωστε, και στην Ευρώπη αποκλείουν το σενάριο της εκταμίευσης νέου ποσού προς την Ελλάδα, ένα σενάριο που δεν θα μπορούσε να περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Ενδεχόμενη παράταση, έλεγαν στελέχη της αγοράς, θα μπορούσε να συνδεθεί με ξεκάθαρα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει επικοινωνιακά την παράταση του μνημονίου αλλά χαρακτηρίζοντάς την «αναπτυξιακό σχέδιο μεταμνημονιακής εποχής» αλλά με αυστηρή εποπτεία.

Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής δυσκολεύουν καθώς το δημοσίευμα στα γερμανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζεται ως «προειδοποιητική» βολή.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024