Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων τονίζει η κυβέρνηση, μετά την έκθεση του ΔΝΤ

Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων τονίζει η κυβέρνηση, μετά την έκθεση του ΔΝΤ

Επίθεση σε ΜΜΕ κάνουν κυβερνητικές πηγές για τον σχολιασμό των εκθέσεων του ΔΝΤ, με τις προβλέψεις του Ταμείου για τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη. Δεν υπάρχει κανένα θέμα για νέα μέτρα τονίζει.

«Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την διαδικασία της εξόδου, από το πρόγραμμα και την επιτροπεία, όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι…» απαντούν κυβερνητικές πηγές σε «γνωστά ΜΜΕ» που «εξακολουθούν να βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα και ιστορίες καταστροφής» όπως επισημαίνουν, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για την έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ.

Δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων, ξεκαθαρίζουν.

Τονίζουν δε τη θετική αναθεώρηση της πρόβλεψης του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, τη στιγμή που το Ταμείο είχε εγκρίνει και τον χαμηλότερο στόχο για πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ.

Από το σχόλιο των κυβερνητικών πηγών δεν λείπει πάντως η κριτική στη μεθοδολογία και την «ευστοχία» των προβλέψεων του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα για νέα μέτρα

«Επειδή γνωστά ΜΜΕ εξακολουθούν να βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα και ιστορίες καταστροφής, ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα», σημειώνουν συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την αντίδραση ελληνικών μέσων στην έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ.

«Η εκτίμηση του ΔΝΤ για πλεόνασμα 2,9% για το 2018 είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σχέση με το στόχο 2,2%, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Ταμείο το περασμένο καλοκαίρι. Γι’ αυτό εξάλλου δεν τέθηκε θέμα μέτρων και κατά την τρίτη αξιολόγηση», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη σχετική ερώτηση είναι παραπάνω από σαφής, υπογραμμίζουν.

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Βιτόρ Γκασπάρ απέδωσε την θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας, στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σύντομος και θα σας παραπέμψω στην ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Τμήματος που θα γίνει την Παρασκευή, αλλά θέλω να επαναλάβω μερικά πράγματα. Πρώτον ότι οι πρόσφατες τάσεις στην ελληνική οικονομία έχουν υπάρξει ευνοϊκές. Η γενική κατάσταση και οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί στην Ελλάδα.»

»Η θέση του ΔΝΤ σχετικά με τις πολιτικές που χρειάζεται η Ελλάδα για να προχωρήσει δεν έχουν αλλάξει. Όπως τόνισε χθες και ο επικεφαλής οικονομολόγος (Μορίς Όμπσφελντ), επιμένουμε στην απαραίτητη ισορροπία μεταξύ των πολιτικών στην Ελλάδα και της ελάφρυνσης του χρέους και σε έναν συνδυασμό δημοσιονομικής προσαρμογής, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους που είναι θεμελιώδους σημασίας κατά την άποψη μας για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης».

Πάντως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν τις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ η αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα απομακρύνει την προοπτική λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Κατά τους ίδιους, το γεγονός πως το Ταμείο εκτιμά πως το 2018 το πλεόνασμα της Ελλάδος θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ και όχι στο 3,5% του ΑΕΠ -που αποτελεί το στόχο του προγράμματος του ESM- δεν επηρεάζει καθόλου, καθώς το 2,9% που αναμένεται εφέτος υπερκαλύπτει το στόχο του 2,2% που είχε θέσει ήδη από πέρυσι τον Ιούλιο το Ταμείο σε συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές.

Το ΔΝΤ έχει πέσει πολλές φορές έξω

«Σε ότι αφορά την ουσία του πράγματος πάντως, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν διαχρονικά ανακριβείς και τα τελευταία τρία χρόνια αποδείχθηκαν πολύ κατώτερες από τα πραγματικά αποτελέσματα.»

» Κανένας λόγος ανησυχίας λοιπόν. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την διαδικασία της εξόδου, από το Πρόγραμμα και την επιτροπεία, όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι…», καταλήγουν οι πηγές του Μαξίμου.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024