Γερουσιαστής ανοίγει τη συζήτηση για να αρθεί το καθεστώς που ισχύει από το 1974 και που ουσιαστικά έχει καταστρατηγηθεί από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά

Πρόταση για την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, υπέβαλε ο αμερικανός γερουσιαστής Ντέιβιντ Ν. Σισιλίνι (David N. Cicilline) από το Ρόουντ Άιλαντ

Σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας κρίσιμος στρατηγικός εταίρος που προσέφερε σημαντική υποστήριξη για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Ντ. Σισιλίνι, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρει ακόμα: «Το εμπάργκο για την πώληση και μεταφορά στρατιωτικών όπλων στην Κύπρο είναι ετεροχρονισμένο και ένα εμπόδιο στην πάρα πέρα ενίσχυση της συνεργασίας μας». Τονίζει πως είναι σημαντικό «να αρθεί η απαγόρευση το συντομότερο δυνατό».

Το πρώτο εμπάργκο επιβλήθηκε το 1974 μετά την τουρκική εισβολή, όπου ήταν εμπάργκο και προς την Τουρκία. Σε ελάχιστο διάστημα οι Τούρκοι ακύρωσαν αυτό το εμπάργκο και οι Αμαρικανοί αναγκάστηκαν να το επιβάλλουν στην Κύπρο με τη δικαιολογία ότι αυτό θα ενθαρρύνει τις δύο κοινότητες για επανένωση του νησιού.

Τα 40.000 τουρκικά στρατεύματα κατοχής που βρίσκονται στην Κύπρο κατάφεραν στην πράξη να ακυρώσουν κι αυτοί την αμερικανική οδηγία του Κογκρέσου διότι ήταν ενισχυμένα με όπλα, άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού και πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής, χωρίς ποτέ κανείς από τις ΗΠΑ να αντιδράσει.

Σε διπλωματικό επίπεδο η κίνηση αυτή από μέρους τους Ντέιβιντ Σισιλίνι θεωρείται ως δείγμα της αλλαγής προσέγγισης που υπάρχει στην Ουάσιγκτον έναντι της Κύπρου και κυρίως για την όλη συνεργασία των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr