Το χρονικό πλαίσιο δράσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία έδωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θ’ αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Συρία, «μόλις επιτευχθούν οι στόχοι της».

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Fox News Sunday, η Χέιλι απαρίθμησε τρεις στόχους για τις ΗΠΑ:

  • την διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα κατά οποιονδήποτε τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα,
  • την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και
  • την εξασφάλιση μιας πλεονεκτικής θέσης για την παρακολούθηση της δράσης του Ιράν.

«Είναι ο στόχος μας να δούμε τα αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέφουν στην πατρίδα, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε μέχρι να γνωρίζουμε ότι έχουν επιτύχει τους παραπάνω στόχους» είπε η Χέιλι.

«Όχι» για κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Άσαντ

Όπως τόνισε, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και την εκπομπή «Face the Nation», η Νίκι Χέιλι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη σημείωσε το γεγονός ότι η Συρία αρνείται να λάβει μέρος σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία πρέπει να «παραδώσει» τη Συρία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δεν πρόκειται να έχουμε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Άσαντ» ξεκαθάρισε η κ. Χέιλι.

Διαβάστε ακόμα:

Υπερασπίστηκε το «αποστολή εξετελέσθη» ο Τραμπ

Πολλά ερωτήματα για τη στρατηγική των ΗΠΑ παρά το «αποστολή εξετελέσθη»