«Οπως σας έχω πει διαβάζω πολλές εφημερίδες», λέει ο Μικροπολιτικός των Νέων . Ανάμεσα σε αυτές και η ιστορική κυπριακή «Φιλελεύθερος». Εκεί, λοιπόν, έπεσε το μάτι μου σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ που αφορά τον Νίκο Κοτζιά και θα σας το μεταφέρω.

Η Ιερά Μονή Κύκκου και η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκονται, λέει, στα δικαστήρια για ένα οικόπεδο που παραχωρήθηκε από την πρώτη για να χτιστεί εκεί η δεύτερη ελληνική πρεσβεία το 1999. Η Ελλάδα δεν την έχτισε ποτέ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε το οικόπεδο στο ΤΑΙΠΕΔ. Η Μονή, λοιπόν, πήγε το Ελληνικό Δημόσιο στα δικαστήρια, τα οποία αποφάνθηκαν πως εκείνο δεν μπορούσε να το εκποιήσει.

Μετά τη δικαστική απόφαση, σε μια από τις επισκέψεις του στην Κύπρο, ο Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας και συμφώνησαν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα να το κρατήσει και να χτίσει όντως εκεί μια πρεσβεία. Ελα, όμως, που ξαφνικά ο έλληνας πρεσβευτής διαπίστωσε, γράφει η κυπριακή εφημερίδα, ότι «υπήρξε συνεννόηση να πωληθεί το οικόπεδο σε ρωσικών συμφερόντων εταιρεία». Για να πουληθεί, ωστόσο, πρέπει η μονή να δώσει 2,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Η τράπεζα μας έστειλε επιστολή πως η μονή έχει τα χρήματα εξού και ζήτησε από το Κτηματολόγιο να προχωρήσει στη μεταβίβαση. Η ελληνική πλευρά, όμως, δεν συναίνεσε. Θέλησε πρώτα να πάρει τα χρήματα. Η μονή προσέφυγε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ζητώντας να εκτελεστεί μια απόφαση του 2017 για μεταβίβαση του οικοπέδου και η Ελλάδα έκανε ένσταση. Μύλος; Τελικά έχει δίκιο ο σοφός λαός που λέει πως τα οικονομικά χωρίζουν και αδέρφια.