Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Μέσω παιχνιδιού για κινητά επικοινωνούσαν οι γκιουλενιστές στο πραξικόπημα
Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι εξύφανε το πραξικόπημα με σκοπό να ανατρέψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Γκιουλέν να αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη

Τουρκία: Μέσω παιχνιδιού για κινητά επικοινωνούσαν οι γκιουλενιστές στο πραξικόπημα

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι γκιουλενιστές είχαν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή «2048 Fun And Relaxing Puzzle Game», την οποία χρησιμοποιούσαν στην πραγματικότητα ως υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων

Μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής με προκάλυμμμα ένα δημοφιλές παιχνίδι για κινητά τηλέφωνα επικοινωνούσαν οι υπεύθυνοι για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, υποστηρίζουν οι τουρκικές δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι γκιουλενιστές είχαν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή «2048 Fun And Relaxing Puzzle Game», από το όνομα του πολύ δημοφιλούς μαθηματικού γρίφου «2048», την οποία χρησιμοποιούσαν στην πραγματικότητα ως υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι εξύφανε το πραξικόπημα με σκοπό να ανατρέψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Γκιουλέν να αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη.

Το πρακτορείο δεν εξηγεί πώς λειτουργούσε αυτή η φερόμενη λαθραία επικοινωνία, αλλά αναφέρει πως η εξέταση του ψηφιακού υλικού πολλών ανθρώπων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για το πραξικόπημα οδήγησε στην ανακάλυψη πολλών εφαρμογών που χρησιμοποιούσαν οι γκιουλενιστές για να επικοινωνούν μεταξύ τους, μεταξύ των οποίων το «2048 Fun And Relaxing Puzzle Game».

Για πολλούς, το κύριο στοιχείο κατηγορίας είναι η μεταφόρτωση της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock, που θεωρείται από την Άγκυρα το προνομιακό μέσο επικοινωνίας των πραξικοπηματιών.

Όμως, ο εισαγγελέας της Άγκυρας έκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου πως 11.480 πρόσωπα είχαν μεταφορτώσει το ByLock χωρίς να το γνωρίζουν, στην προσπάθειά τους να έχουν πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές για κινητά. Επρόκειτο για μια στρατηγική των δικτύων των γκιουλενιστών, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, για να συγκαλύψουν τους πραγματικούς χρήστες της υπηρεσίας μηνυμάτων.

Μετά την ανακάλυψη αυτή, περισσότεροι από 1.800 δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν απολυθεί μετά το πραξικόπημα επανήλθαν στη δημόσια υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη ιμάμης του Γκιουλέν σε σκάφος με ελληνική σημαία

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024