Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ: «Πολύ σύντομα» οι αποφάσεις για τη Συρία

Τραμπ: «Πολύ σύντομα» οι αποφάσεις για τη Συρία

Εντός της ημέρας θα συναντηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τους συμβούλους του προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τη Συρία, ο οποίος ωστόσο νωρίτερα εμφανίστηκε πιο... αινιγματικός, χωρίς να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Εντός της ημέρας θα συναντηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τους συμβούλους του προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τη Συρία.

«Πολύ σύντομα» θα ληφθούν οι αποφάσεις για στρατιωτική ή μη επιχείρηση σε συριακό έδαφος διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ωστόσο νωρίτερα εμφανίστηκε πιο… αινιγματικός, χωρίς να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Ουδέποτε είπα πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία» ανέφερε, σημειώνοντας πως ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας «θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα ή όχι τόσο σύντομα».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αναμένεται να συνεδριάσει εντός της ημέρας για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, με τον Τραμπ να «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις.

Μακρόν: Έχουμε αποδείξεις ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους τόνισε ότι η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της «σε εύθετο χρόνο», σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, όσον αφορά ενδεχόμενα αντίποινα για τη χημική επίθεση.

«Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σε εύθετο χρόνο, όταν θα το κρίνουμε πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας πως «έχουμε την απόδειξη» ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς.

«Έχουμε την απόδειξη ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνε τώρα σχεδόν δέκα ημέρες, χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, τουλάχιστον χλώριο και χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ» δήλωσε ο κ. Μακρόν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Μέρκελ: Δεν θα συμμετάσχουμε σε πιθανή επίθεση κατά της Συρίας

Η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα κατά της συριακής κυβέρνησης σε απάντηση στην -κατά τα φαινόμενα- επίθεση με χημικά όπλα, αλλά υποστηρίζει τις προσπάθειες των δυτικών να δείξουν ότι η χρήση χημικών όπλων είναι κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε μια ενδεχόμενη -δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση, θέλω να το τονίσω αυτό- στρατιωτική δράση» δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος σημείωσε ότι είναι «προφανές» πως η συριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει χημικό οπλοστάσιο, υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε τώρα να αναγνωρίσουμε ότι είναι προφανές πως η καταστροφή (των συριακών χημικών όπλων) δεν ήταν ολοκληρωτική».

Υπουργικό υπό τη Μέι για στρατιωτική δράση

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, συγκάλεσε σήμερα, Πέμπτη, τους βασικούς υπουργούς της σε ειδική συνεδρίαση για να συζητήσουν τη συμμετοχή της Βρετανίας, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας.

Η Μέι ανακάλεσε τους υπουργούς της από τις πασχαλινές διακοπές τους για μια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αργότερα στην Ντάουνινγκ Στριτ για να συζητήσουν την απάντηση της Βρετανίας σ’ αυτό που έχει χαρακτηρίσει βάρβαρη επίθεση η οποία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Το BBC μετέδωσε πως η Μέι είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για να συμμετάσχει η Βρετανία σε δράση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χωρίς να ζητήσει προηγουμένως έγκριση από το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, η Μέι έχει δώσει διαταγές σε βρετανικά υποβρύχια να θέσουν τη Συρία εντός του βεληνεκούς των πυραύλων τους και να είναι έτοιμα για πλήγματα κατά των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Η Μέι δεν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου, όμως υφίσταται μια μη δεσμευτική συνταγματική σύμβαση να το πράξει έπειτα από την ψηφοφορία που έγινε το 2003 για τη συμμετοχή στην υπό τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ. Τηρήθηκε σε επόμενες στρατιωτικές αναπτύξεις στη Λιβύη και το Ιράκ.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024