Σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο «Τρίγωνο των Βερμούδων» εξελίσσεται η περιοχή από το Αιγαίο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ και τη Συρία καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν όλο και πιο δυνατά. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης μεταφέρθηκε από τα Βαλκάνια σ’ αυτό το τρίγωνο.

Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και οι φόβοι για ένα σοβαρό επεισόδιο με την Ελλάδα είναι η πρώτη κορυφή του τριγώνου. Ακολουθούν οι εξελίξεις με τα ενεργειακά κοιτάσματα τόσο στα οικόπεδα της Κύπρου όσο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Εκεί ρόλο και μερίδιο στον ενεργειακό πλούτο θέλει να παίξει η Τουρκία, εξ’ ου και οι κινήσεις εμπλοκής που έχει κάνει, έστω κι αν τελευταία σιωπά μπροστά στη θέα του 6ου στόλου.

Και η τρίτη κορυφή αφορά ασφαλώς τη Συρία και τις επικείμενες εξελίξεις με την επίθεση που σχεδιάζει η Ουάσιγκτον.

Το πιο ανησυχητικό μέτωπο είναι ασφαλώς αυτό της Συρίας, έστω κι αν στην Ελλάδα η αγωνία όλων είναι στο αν θα υπάρξει πολεμική σύρραξη με την Τουρκία. Η υλοποίηση μιας αεροπορικής και πυραυλικής επίθεσης των αμερικανικών δυνάμεων κατά του καθεστώτος Ασαντ, ως αντίποινα για την επίθεση με χημικά που φέρεται να έγινε κατά άμαχου πληθυσμού στη Γούτα, αναμένεται να φέρει σοβαρές γεωπολιτικές αναταράξεις.

Ψυχρός πόλεμος

Μόσχα και Ουάσιγκτον βρίσκονται ένα βήμα πέρα από τον «ψυχρό πόλεμο», με εκατέρωθεν απειλές που προκαλούν παγκόσμιο τρόμο.

«Η Ρωσία δηλώνει ότι θα καταρρίψει κάθε πύραυλο που θα εκτοξευθεί εναντίον της Συρίας. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί θα (αρχίσουν να) έρχονται, ωραία και νέοι και ‘έξυπνοι’! Δεν πρέπει να είσαι εταίρος με ένα Κτήνος που Σκοτώνει τον λαό του με Αέριο και το απολαμβάνει!»

Αυτά δήλωσε ο Ντ. Τραμπ σε απάντηση στη Μόσχα που έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι θα καταρρίψει πυραύλους που θα εκτοξευτούν στη Συρία.

Για να επανέλθει η ρωσική πλευρά λέγοντας: «Οι έξυπνοι πύραυλοί σου να στοχεύουν τρομοκράτες και όχι εκλεγμένες κυβερνήσεις».

Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να ξεφύγει και να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Πρώτο πλήγμα είναι η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) που είπε στις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Και βεβαίως η κινητικότητα πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, έρχεται να συμπληρώσει τον πολεμικό καμβά.

Έναν καμβά που γίνεται ακόμη πιο εφιαλτικός αν προσθέσει κανείς την ισορροπία τρόμου στο Αιγαίο, τις απειλές των Τούρκων για βύθιση ελληνικού πλοίου, τα τροχιοδεικτικά πυρά χθες στη Ρω και τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» καθώς η κατάσταση είναι τεταμένη.

Ενεργειακά κοιτάσματα

Τέλος, οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και οι απειλές της Τουρκίας ότι θα κάνει δικές της έρευνες ακόμη και σε κυπριακά χωριά ύδατα (το Μπαρμπαρός είναι στην περιοχή) κάνουν ακόμη πιο εφιαλτική την κατάσταση στην περιοχή.

Πέραν του τρόμου για πολεμικές συρράξεις, οι πολεμικές ιαχές και μόνο δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα και για την οικονομία στην ευρύτερη περιοχή.

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου, ειδικά στην Ελλάδα, σημαδεύεται από σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις και οι πολεμικές ιαχές, ακόμη κι αν μείνουν σε λεκτικό επίπεδο, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Η χώρα μας στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την έξοδο από την κρίση στα απανωτά ρεκόρ στον τουρισμό και μια παρατεταμμένη κρίση στην ευρύτερη περιοχή ασφαλώς θα έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Και βεβαίως κανείς δε θέλει να σκεφτεί τι θα συμβεί από ένα νέο προσφυγικό κύμα Σύρων που θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της κλιμάκωσης του πολέμου.

————————————————————————-

ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, το Σάββατο 14 Απριλίου, παρουσιάζουν: «Αιγαίο Πέλαγος»

Μια ιστορική και γεωπολιτική προσέγγιση του ρόλου που έπαιξε ο ελληνισμός στην περιοχή από την αρχαιότητα. Ενα πολύπλευρο ανάγνωσμα για τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνιστώσες.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία και τις γεωπολιτικές-γεωστρατηγικές παραμέτρους.