Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο «κόκκινος» συναγερμός, ο φόβος του ατυχήματος και η τουρκική προβοκάτσια

Ο «κόκκινος» συναγερμός, ο φόβος του ατυχήματος και η τουρκική προβοκάτσια

Συνεχείς συσκέψεις για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Το επεισόδιο στη Ρω έχει κινητοποιήσει τον ελληνικό στρατό καθώς πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν πιο επικίνδυνα περιστατικά

Με ηρεμία πριν από την καταιγίδα μοιάζει τις τελευταίες ώρες η ελληνική διπλωματία αλλά και ο στρατός της χώρας. Το σοβαρό επεισόδιο που συνέβη το βράδυ πάνω από το νησί της Ρω μετέφερε τον «πορτοκαλί» συναγερμό στο επίπεδο του «κόκκινου» καθώς οι πληροφορίες που έρχονταν τις προηγούμενες ημέρες για κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, επιβεβαιώνονται.

Στο Πεντάγωνο σήμανε συναγερμός και οι συσκέψεις των επιτελαρχών είναι συνεχόμενες προκειμένου να αντιμετωπιστεί παν ενδεχόμενο μέσα στον Απρίλιο και με το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.

Πηγές από το Μαξίμου έλεγαν ότι το τουρκικό ελικόπτερο δεν παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά πετούσε μα σβηστά φώτα. Κι ότι ο ελληνικός στρατός λειτούργησε προειδοποιητικά και το περιστατικό έληξε. Ωστόσο, η πτήση με σβηστά φώτα θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη τακτική που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.

Δύο είναι οι προσεγγίσεις που κάνουν οι ανώτατοι στρατιωτικοί οι οποίοι είναι σε διαρκή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εθνικής Αμυνας αλλά και Εξωτερικών.
Το πρώτο θέμα που συζητούν είναι ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί καίρια οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά των Τούρκων, όπως η πτήση μόλις 200 μέτρα πάνω από το έδαφος της Ρω, όπως λέγεται ότι έγινε χθες.

Ή ακόμη και η υπερπτήση τουρκικών F-16 πάνω από τη νήσο Παναγιά των Οινουσσών προ ημερών. Και βεβαίως οποιαδήποτε προσπάθεια τουρκικού σκάφους να πλησιάσει ελληνικό πλοίο ή να επιχειρήσει να το εμβολίσει, όπως έγινε πριν από μερικές εβδομάδες με το «Γαύδος».

Θα απαντούν

Η εντολή που έχει δοθεί τις τελευταίες ημέρες είναι ότι πρέπει να υπάρχουν προσεκτικές κινήσεις αλλά καίριες, όπως οι τροχιοδεικτικές βολές που έπεσαν χθες το βράδυ κατά του τουρκικού ελικοπτέρου.

Η ελληνική πλευρά δεν θέλει επ’ ουδενί να προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο, όμως, δηλώνει έτοιμη να απαντήσει σε περιπτώσεις όπου η πρόκληση των Τούρκων έχει φτάσει σε ανώτατο επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή για τροχιοδεικτικές βολές χθες στο τουρκικό ελικόπτερο, εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που υπηρετεί και την ρητορική πολέμου από την πλευρά του Πάνου Καμμένου, για λόγους βεβαίως πολιτικής του επιβίωσης.

Επικριτές του υπουργού Αμυνας, και εντός της κυβέρνησης, φοβούνται ότι μπορεί να προκληθεί «ατύχημα» εξαιτίας της –όπως τονίζουν – βιαστικής και απρόσεκτης αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων από τον Πάνο Καμμένο.

Φοβούνται δηλαδή «ατύχημα» επειδή ο υπουργός εμφανίζεται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας σαν ταύρος εν υαλοπωλείο και με το «μαχαίρι στα δόντια».

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών κάνουν λόγο για ψύχραιμη αντιμετώπιση και για την ανάγκη να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων, την ίδια στιγμή που στο υπουργείο Αμυνας κινούνται στη λογική των υπερφίαλων λόγων που βγάζει ο Πάνος Καμμένος αυτή την περίοδο.

Προβοκάτσια

Το δεύτερο ζήτημα που έχει πέσει στο τραπέζι των τελευταίων συσκέψεων αφορά στο ενδεχόμενο τουρκικής προβοκάτσιας ώστε να προκληθεί ένταση. Ως μείζονος σημασίας προβοκάτσια θεωρούν π.χ. τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται για πάνω από ένα μήνα στη φυλακή της Αδριανούπολης.

Προσεκτικά βλέπουν και το χθεσινό περιστατικό με τη σύλληψη του Γκιουλενιστεί σε σκάφος που έφερε ελληνική σημαία. Εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και μια σειρά από σενάρια για το πώς θα μπορούσε η Αγκυρα να στήσει προβοκάτσια στο Αιγαίο. Είτε π.χ. με εμπλοκή στον αέρα, είτε με επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών, είτε σε μια στρατιωτική άσκηση (που είναι πολύ συχνές τελευταία) είτε με μια εμπλοκή πλοίων πέριξ των Ιμίων ή άλλων νησιών που οι Τούρκοι θεωρούν «γκρίζες ζώνες».

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024