Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμφύτευμα στη θεραπεία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας

Εμφύτευμα στη θεραπεία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας

Η ωχρά κηλίδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο φως και υπεύθυνη για την ευκρινή όραση και την αντίληψη των χρωμάτων

Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα θεραπεία μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων που συντελεί στην διατήρηση ή και αποκατάσταση της όρασης των ατόμων με εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πιλοτικής μελέτης.

Όπως αναφέρει άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, η πειραματική θεραπεία εφαρμόζεται στο οπίσθιο τοίχωμα του ματιού με στόχο να αντικαταστήσει το κυτταρικό στρώμα που έχει καταστραφεί από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Μάλιστα, στους τέσσερις από τους πέντε ασθενείς που δοκιμάστηκε φάνηκε να αναστέλλει την απώλεια της όρασης. Ο πέμπτος ασθενείς παρουσίασε μικρή βελτίωση και μπορούσε να διαβάσει 17 επιπλέον γράμματα στο τεστ οπτικής οξύτητας.

«Δύο άλλοι ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση στην ικανότητα εστίασης, συγκριτικά με πριν την υποβολή τους στη θεραπεία. Δηλαδή μπορούσαν να καθοδηγήσουν την όρασή τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αυτό είναι βασική προϋπόθεση για να μπορεί κανείς να διαβάσει ή να κοιτάξει έναν άλλον άνθρωπο κατά πρόσωπο», εξηγεί ο Δρ Αμιρ Κασαμι, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και επικεφαλής ερευνητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ίαση ή θεραπεία για την ξηρής μορφής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και φέρει τους φωτοϋποδοχείς της όρασης, δηλαδή δύο ομάδες κυττάρων που λέγονται ραβδία και κωνία.

Η ωχρά κηλίδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο φως και υπεύθυνη για την ευκρινή όραση και την αντίληψη των χρωμάτων.

Οποιαδήποτε αλλοίωσή της έχει ως συνέπεια την μείωση της κεντρικής όρασης και συνήθως γίνεται άμεσα αντιληπτή με παραμορφώσεις και σκοτεινά σημεία.

Η ωχρά κηλίδα μπορεί να εκφυλιστεί με το πέρασμα του χρόνου, με την εκφύλισή της να είναι ξηρού ή υγρού τύπου. Στην ξηρού τύπου ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, η απώλεια της όρασης οφείλεται στη μακροχρόνια εναπόθεση πρωτεϊνών και λιπιδίων στον αμφιβληστροειδή. Οι εναποθέσεις αυτές μοιάζουν με κίτρινες κουκκίδες.

Για να ανακόψουν την πρόοδο της οπτικής απώλειας οι ερευνητές ανέπτυξαν σε εργαστηριακές συνθήκες ένα στρώμα  κυττάρων του χρωστικού επιθήλιου του αμφιβληστροειδούς (RPE) από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Στη συνέχεια τα εμφύτευσαν σε ένα νέο στρώμα κυττάρων στα μάτια των πέντε ασθενών με την ξηρού τύπου εκφύλιση ωχράς κηλίδας, στο πλαίσιο μελέτης φάσης 1 που θα συμπεριλάβει συνολικά 20 άτομα.

Δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ή αναπάντεχα προβλήματα. Οι ασθενείς χρειάστηκαν μόνο μια μικρή δόση ανοσοκαταστολής ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα απέρριπταν το μόσχευμα.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024