«Πιείτε καφέ χωρίς τον φόβο του καρκίνου», λένε οι επιστήμονες σχολιάζοντας την πρωτοφανή απόφαση δικαστή στην Πολιτεία της Καλιφόρνια ότι το δημοφιλέστερο ρόφημα παγκοσμίως πρέπει να φέρει ειδική προειδοποιητική σήμανση.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστής στο Λος Άντζελες προκάλεσε αίσθηση με την απόφασή του όλα τα προϊόντα καφέ να αναγράφουν ειδική προειδοποίηση, όπως οι συσκευασίες των καπνικών προϊόντων, ότι ο καφές περιέχει ακρυλαμίδιο, μια δυνητικά καρκινογόνο ουσία, που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος των κόκκων.

Το ακρυλαμίδιο εμπεριέχεται επίσης σε τηγανητά φαγητά, όπως οι τηγανιτές πατάτες, αλλά και στον καπνό του τσιγάρου.

Ο δικαστής Ελιχου Μπερλε λοιπόν συνεκτιμώντας τα στοιχεία που προσκόμισε μη κερδοσκοπική οργάνωση αποφάνθηκε ότι οι εταιρίες παραγωγής και πώλησης καφέ απέτυχαν να αποδείξουν ότι η ποσότητα του ακρυλαμίδιου στον καφέ είναι ασφαλής ή ότι ο καφές έχει οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, ο Δρ Λεν Λιχτενφελντ, αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σπεύδει να σημειώσει ότι «το όλο ζήτημα κατά την άποψή μου είναι περισσότερο νομικό παρά ιατρικό. Σε μεγάλες ποσότητες το ακρυλαμίδιο είναι πράγματι γνωστός καρκινογόνος παράγοντας, σύμφωνα με αποτελέσματα από πειραματικές μελέτες σε τρωκτικά. Και βάσει αυτών είναι καρκινογόνο και για τους ανθρώπους όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, το σημείο-κλειδί είναι η δοσολογία».

Και εξηγεί ότι «δεν υπάρχουν επαρκή κλινικά στοιχεία που να δείχνουν ποια είναι αυτή η ποσότητα ακρυλαμίδιου στον καφέ που μπορεί να κάνει κακό στους ανθρώπους».

Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «δεν υπάρχουν καταληκτικά στοιχεία για την καρκινογόνο επίδραση του καφέ». Το 2016 ο καφές αφαιρέθηκε από την λίστα των καρκινογόνων παραγόντων του ΠΟΥ, γεγονός που σύμφωνα με τον Δρ Λιχτενφελντ «σημαίνει ότι είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση. Επίσης δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι το ακρυλαμίδιο στον καφέ είναι κάτι που αυξάνει σημαντικά τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου».

Απ’ την άλλη πρόσφατες έρευνες έχουν ενισχύσει την άποψη ότι ο καφές έχει οφέλη υγείας, περιλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου.

«Υπάρχουν πολλά καλά για την υγεία από τη κατανάλωση καφέ, όπως ο μειωμένος καρδιαγγειακός κίνδυνος, διαβήτη τύπου 2 και συγκεκριμένων καρκίνων», συμπληρώνει η Σαμανθα Χελλερ, κλινική διατροφολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Σημειώνει δε ότι «αν ο καφές προκαλούσε καρκίνου, δεν θα περιμέναμε έναν δικαστή να μας το πει. Θα ήταν εμφανές χρόνια πριν».