«Με το ποδήλατο οι απεργίες δεν σας αγγίζουν! Εάν συνηθίζετε να κυκλοφορείτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σίγουρα έχετε βρεθεί πολλές φορές στην άβολη θέση να μην ξέρετε πώς να πάτε στη δουλειά σας! Βάζοντας το ποδήλατο στη ζωή σας δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε πια για αυτό, αφού το ποδήλατο δεν απεργεί!».

Με αυτό το σύντομο κείμενο γνωστό πολυκατάστημα επιχείρησε να διαφημίζει τα ποδήλατά του. Για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση συνδικαλιστών οι οποίοι έκαναν λόγο για εσκεμμένη συκοφάντηση του θεσμού της απεργίας. Υπερβολές;

«Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με νόμο ξηλώνει το απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων, η συγκεκριμένη εταιρεία το πάει ένα βήμα παραπέρα, δυσφημίζοντάς το ως κύριο λόγο «ανησυχίας» για εργαζόμενους και καταναλωτές», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαιτώντας να αποσυρθεί το συγκεκριμένο φυλλάδιο, αλλά και καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο εν λόγω κατάστημα.

Το ότι στο θέμα των εργασιακών συνθηκών πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σοβαροί και αυστηροί, είναι δεδομένο. Εκείνο όμως που είναι επίσης δεδομένο, είναι πως όλοι εμείς που χρησιμοποιούμε λεωφορεία, τρόλεϊ και τρένα, έχουμε βρεθεί πολλές φορές στην άβολη θέση να μην ξέρουμε πώς να πάμε στη δουλειά μας. Και λόγω απεργιών, και λόγω πορειών και λόγω της αφερεγγυότητας των εν Ελλάδι μέσων μαζικής μεταφοράς… Η διαφήμιση δεν περιγράφει κάτι φανταστικό.

Οι συνδικαλιστές που βρήκαν σε αυτή μια ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν και να καταγγείλουν το σύστημα, θα πρέπει να αναλογιστούν και τις δικές τους ευθύνες, καθώς μέρος του συστήματος είναι και αυτοί. Πώς δηλαδή ο συνδικαλισμός που ασκούν γίνεται τελικά εχθρικός προς τον πολίτη, έρχεται για να κάνει ακόμα πιο δυσχερή την καθημερινότητά του. Ισως τότε, αν επανεξετάσουν τις πολιτικές τους, τις τακτικές τους και τις ευθύνες τους να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις τους. Και να ξαναβρούν και το χαμένο χιούμορ τους.