Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουμουτσάκος: Η Τουρκία έκανε τις συλλήψεις και φυλακίσεις εργαλείο εξωτερικής πολιτικής

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία έκανε τις συλλήψεις και φυλακίσεις εργαλείο εξωτερικής πολιτικής

Η Τουρκία, εδώ και καιρό, «φαίνεται ότι κάνει τις συλλήψεις και φυλακίσεις πολιτών άλλων χωρών, εργαλείο της εξωτερικής της πολιτικής», επισημαίνει ο Γ.Κουμουτσάκος της ΝΔ, διαπιστώνει ότι οι ευρωπαϊκές προτροπές στη Βάρνα «αγνοήθηκαν από τον Ερντογάν», χωρίς βέβαια να απαλλάσσει των ευθυνών για τις εξελίξεις με τους δύο στρατιωτικούς την κυβέρνηση.

Η συνάντηση στη Βάρνα ήταν ευκαιρία για την Ευρώπη να θέσει στην Τουρκία με έμφαση και αυστηρότητα τις θέσεις της για σειρά ζητημάτων, καθώς και για τους δύο στρατιωτικούς κρατουμένους, τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ωστόσο: «όμως οι ευρωπαϊκές ευχές και προτροπές αγνοήθηκαν από τον Ερντογάν».

Σε συνέντευξη του στην στην εφημερίδα «Ελ. Τύπος», κ. Κουμουτσάκος διαπιστώνει ότι η Τουρκία, εδώ και καιρό, «φαίνεται ότι κάνει τις συλλήψεις και φυλακίσεις πολιτών άλλων χωρών, εργαλείο της εξωτερικής της πολιτικής».

Η κυβέρνηση «φέρθηκε ερασιτεχνικά»

Ωστόσο, παρατηρεί ότι η κυβέρνηση «φέρθηκε ερασιτεχνικά» και «έχασε πολύτιμο χρόνο», στέλνοντας «αντιφατικά μηνύματα», ενώ «έπρεπε άμεσα να είχαν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά και πίεσης προκειμένου, τις πρώτες ώρες, να εκτονωθεί το θέμα. Πριν φτάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων».

Πάντως ο Ερντογάν δεν αντέχει να τινάξει στον αέρα τις Ευρωτουρκικές σχέσεις

Από τις εργασίες της Ευρωτουρκικής Συνόδου στη Βάρνα τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ βγήκε ένα χρήσιμο συμπέρασμα: Παρά τους λεονταρισμούς σε εσωτερικό επίπεδο,  ο Ερντογάν δεν θέλει και δεν αντέχει να τινάξει στον αέρα τις Ευρωτουρκικές σχέσεις, κυρίως λόγω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και της πορείας της τελωνειακής ένωσης.

Πρέπει, υπογραμμίζει, να καταστεί «ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη σημερινή προκλητική και παράνομη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, δηλαδή απέναντι στην Ευρώπη, χωρίς επιπτώσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα εφόδια που δίνει στη χώρα μας η ιδιότητά του κράτους – μέλους της ΕΕ»

«Όλα δείχνουν σοβαρή εμπλοκή» στο Σκοπιανό

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, ο κ. Κουμουτσάκος εκτιμά ότι «όλα δείχνουν σοβαρή εμπλοκή».

Σχετικά με την ευόδωση μιας κυβερνητικής πρωτοβουλίας, «για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά θέματα», ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δεν πιστεύει στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων» και ότι το κρισιμότερο θέμα αυτήν τη στιγμή, είναι η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, το οποίο «μένει μετέωρο».

Χαρακτηρίζει αλαζονική τη στάση της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, ζήτημα το οποίο η ΝΔ αντιμετωπίζει «σοβαρά και υπεύθυνα», όπως σημειώνει.

«Στο λάθος όμως δεν θα συμπράξουμε» τονίζει.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024