Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το «Black Mirror» προέβλεψε το μέλλον…

Το «Black Mirror» προέβλεψε το μέλλον…

Η τελευταία «προφητεία» που φαίνεται να έχει γίνει πραγματικότητα, αφορά το πρώτο επεισόδιο της τρίτης σεζόν, με τίτλο «Nosedive».

Είναι γνωστό ότι αν και το «Black Mirror» αποτελεί μια σειρά επιστημονικής φαντασίας, σε μερικά χρόνια θα μοιάζει περισσότερο με… ντοκιμαντέρ, παρά με σειρά δυστοπίας και τεχνολογικού τρόμου.

Μεταξύ διαφόρων άλλων, η τελευταία «προφητεία» που φαίνεται να έχει γίνει πραγματικότητα, αφορά το πρώτο επεισόδιο της τρίτης σεζόν, με τίτλο «Nosedive».

Στο επεισόδιο αυτό η ηρωίδα που υποδυόταν η Bryce Dallas, ζούσε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι κατατάσσονταν σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας ανάλογα με τα likes και τις βαθμολογίες που συγκέντρωναν από άλλους ανθρώπους σε μία εφαρμογή, η οποία περιελάμβανε όλα τα υπόλοιπα Social Media.

Για παράδειγμα, με άριστα τα πέντε αστέρια, η ηρωίδα είχε βαθμολογία 4,2. Ας πούμε ότι όσοι είχαν τουλάχιστον 4,5 μπορούσαν να έχουν έκπτωση στο ενοίκιο ενός πολυτελούς διαμερίσματος, ενώ όταν έπεσε κάτω από 4 δεν της επιτρεπόταν να πετάξει με αεροπλάνο.

Αυτό το σενάριο λοιπόν φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα στην Κίνα, όπου τα σχέδια για ένα Κοινωνικό Σύστημα Αξιοπιστίας έχουν ανακοινωθεί από το 2014.

Ήδη το σύστημα βαθμολογίας Zhima Credit, που συνδέεται με το σύστημα πληρωμών μέσω τηλεφώνου Alipay, αξιολογεί τους χρήστες του με βαθμολογία από το 350 μέχρι το 950.

Το Zhima Credit θα εξετάζει την πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών, αν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, αν δηλώνουν σωστά τα προσωπικά τους στοιχεία, τις συμπεριφορές και προτιμήσεις τους και τέλος τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Για παράδειγμα κάποιος, που περνά 8 ώρες την ημέρα του παίζοντας online θα θεωρηθεί τεμπέλης με αποτέλεσμα να μειωθεί η βαθμολογία του.

Αντιθέτως, πράξεις όπως η δωρεά αίματος, η φιλανθρωπία, αλλά και οι αγορές που φανερώνουν υπευθυνότητα θα προσθέτουν πόντους.

Στο δια ταύτα, όσοι έχουν χαμηλή βαθμολογία θα τιμωρούνται με συνδέσεις χαμηλότερης ταχύτητας στο διαδίκτυο, περιορισμένη πρόσβαση σε εστιατόρια και χώρους διασκέδασης και αναψυχής και την αφαίρεση του δικαιώματος να ταξιδεύουν ελεύθερα εκτός της χώρας.

Επίσης η κατάταξη τους θα επηρεάζει την κοινωνική τους ασφάλιση, τη δυνατότητα να αποκτήσουν ιδιωτική ασφάλιση ή το να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024