Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα κινηθεί η αγορά ενόψει των νέων αντικειμενικών αξιών

Πώς θα κινηθεί η αγορά ενόψει των νέων αντικειμενικών αξιών

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αθηνών-Αττικής, Ιωάννης Ρεβύθης απαντά στο in.gr για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά ακινήτου οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση

Η φορολογία και φέτος θα είναι «βαρύτατη» για τους φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητα, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη για άλλη μια χρονιά λόγω των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες.

Με τις νέες παρεμβάσεις, παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι για πολλές -και πολιτικά ευαίσθητες- περιοχές οι χαμηλές τιμές ζώνης της τάξεως των 600-900 ευρώ που ισχύουν σήμερα θα εκτιναχθούν στο χιλιάρικο ή ακόμα υψηλότερα.

Στο σύνολο της χώρας, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι κατά μέσο όρο οι αντικειμενικές αξίες είναι χαμηλότερες έως και 40% από τις εμπορικές τιμές. Αντιθέτως, βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι τιμές πώλησης είναι έως και 70% κάτω από την αντικειμενική αξία.

Όμως οι νέες αντικειμενικές τιμές της εφορίας για τα ακίνητα αναμένεται να επηρεάσουν , φόρους και τέλη.

Ο κ. Ρεβύβης απαντά στο in.gr:

Αναμένοντας από τους εκτιμητές του Υπουργείου Οικονομικών να δώσουν τις καινούριες τιμές ζώνης θα πρέπει να έχουν αλλάξει πολλές τοποθετήσεις ζωνών, οι συντελεστές που αφορούν τα εμπορικά ακίνητα και οι διάφοροι συντελεστές που επηρεάζουν τις τιμές διότι εδώ και 8 χρόνια λόγω της μεγάλης ύφεσης στην αγορά έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα. Θα αποτελέσει μεγάλο λάθος της κυβέρνησης να αυξήσει σήμερα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων διότι θα αυξηθούν άμεσα όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που αφορούν τα ακίνητα (δημοτικά τέλη, φόροι γονικής παροχής, δωρεάς, αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης κ.α.).

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αποφέρει διαστρέβλωση στην αγορά με αύξηση των ενοικίων αλλά και την αύξηση των ζητούμενων τιμών από τους πωλητές. Επίσης, θα είναι επόμενο η κυβέρνηση να μην θελήσει να αυξήσει τις τιμές στις λαϊκές γειτονιές λόγω του πολιτικού κόστους και έτσι θα μετακυλήσει τις αυξήσεις στα μεσαία και ακριβά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές και στις εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.

Τέλος, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αλλάξει τα δεδομένα της φορολογίας, ειδικά του ΕΝΦΙΑ που έχει μνημονιακή υποχρέωση κάθε χρόνο 3,5 δισ. και όπου τα έσοδα από άλλες φορολογικές πηγές αντί να αυξάνονται μειώνονται με αποτέλεσμα το βάρος να επωμίζονται για άλλη μια φορά οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024