newspaper
Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Το σκέπαστρο του Μπέου στο κεφάλι του Μητσοτάκη και στην πλάτη του Κασσελάκη

Κοντονής: Καμία σχέση με τους «8» η ρύθμιση για έκδοση από τρίτες χώρες

Κοντονής: Καμία σχέση με τους «8» η ρύθμιση για έκδοση από τρίτες χώρες

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, διαψεύδοντας ότι το άρθρο 30 παράγραφος 3 τού υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την κύρωση σύμβασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περί την ενδοοικογενειακή βία, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κρατούνται στην Ελλάδα.

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος
Κοντονής, διαψεύδοντας ότι το άρθρο 30 παράγραφος 3 τού υπό συζήτηση
νομοσχεδίου για την κύρωση σύμβασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περί την
ενδοοικογενειακή βία, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την έκδοση των οκτώ
Τούρκων αξιωματικών που κρατούνται στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Κοντονής, η σχετική διάταξη αναφέρεται σε άρθρο του σωφρονιστικού κώδικα για τις τακτικές άδειες, υπό προϋποθέσεις, καταδικασθέντων κρατουμένων από ποινικά δικαστήρια. Επιπλέον, χρέωσε «ακραία ανευθυνότητα» στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή της ΔΗΣΥ, Θανάση κ. Θεοχαρόπουλο, ο οποίος -σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- χαρακτήρισε ύποπτη τη σχετική διάταξη και τη συνέδεσε με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

«Το ζήτημα εξαντλήθηκε στην Επιτροπή επαρκώς και δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Επαναλαμβάνω γι άλλη μια φορά, για να σταματήσει αυτή η ακραία ανευθυνότητα επειδή κάποιοι δεν ενημερώνονται και αναφέρονται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διεθνή θέση της χώρας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ελληνοτουρκικών θέσεων, ότι η διάταξη αυτή αναφέρεται στο άρθρο 55 του σωφρονιστικού κώδικα, για τακτικές άδειες και με προϋποθέσεις, για καταδικασθέντες κρατούμενους στις φυλακές από ποινικά δικαστήρια και δικαιούνται να λάβουν άδεια, αν έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους» ανέφερε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Όσοι έχουν καταδικασθεί και κρατούνται στην Ελλάδα και είναι σε εκκρεμότητα η έκδοσή τους, ή έχει αποφασιστεί η έκδοση τους, δεν μπορεί να πάρουν άδεια. Για παράδειγμα, αν ένας έχει καταδικασθεί για ανθρωποκτονία στην Ελλάδα και ζητείται η έκδοσή του, με την πρώτη άδεια, που θα πάρει, θα εξαφανιστεί. Αντί, λοιπόν, να μιλάμε για ύποπτες διατάξεις, να τις διαβάζουμε καλύτερα και να μην θέτουμε ανύπαρκτα θέματα».

Θεοχαρόπουλος: Μείζον θέμα

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος μίλησε «για μείζον θέμα που αναδεικνύεται», ενώ κατηγόρησε τον κ. Κοντονή ότι σκόπιμα επιτίθεται με αυτό το ύφος. «Ανευθυνότητα είναι η στάση του βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μίλησε για ανταλλαγή κρατουμένων. Αυτή είναι ανεύθυνη στάση και θα έπρεπε να διαγραφεί ο κ. Κατσίκης. Καμία αναδίπλωση, όμως, σε σχέση με το τι ανέχεστε» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και επέμεινε σε ρητή δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Για ποιον λόγο έρχεται τώρα η νέα ρύθμιση, σε αυτή την ύποπτη συγκυρία; Θέλουμε δέσμευση ότι δεν θα ισχύσει για τους οκτώ Τούρκους. Τέλη Απριλίου τελειώνει το 18μηνο. Σύμφωνα με νομικούς παραστάτες, θα έχουν το δικαίωμα για άδεια, δεν θα μπορούν να κρατηθούν πέραν του 18μηνου. Δεσμευτείτε ότι δεν θα επιχειρηθεί κανένας συμψηφισμός από την κυβέρνηση και ότι υπάρχει κράτος δικαίου που θα εφαρμοστεί» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ο κ. Κοντονής μίλησε εκ νέου «περί ανευθυνότητας», τονίζοντας ότι δεν μπορεί κάποιοι να μιλούν σε αυτή την χρονική συγκυρία και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για ανταλλαγές.

«Η διάταξη αφορά συγκεκριμένο άρθρο του σωφρονιστικού κώδικα για καταδικασθέντες από ποινικά δικαστήρια. Στη συνάντησή μου με τον Τούρκο ομόλογο μου ξεκαθάρισα ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από αυτούς που ζητάνε την έκδοση. Για την κυβέρνηση έχει κλείσει με τον πιο επίσημο τρόπο το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι κρατούνται δυνάμει διοικητικής απόφασης. Μην συνδέετε ανόμοια πράγματα. Η διάταξη αφορά ποινικά καταδικασθέντες. Το ζήτημα των οκτώ Τούρκων κρατουμένων διέπεται από κανόνες, το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα παραβιάσει» επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου επέμεινε ότι η διάταξη χρήζει περαιτέρω διευκρινήσεων, σημειώνοντας ότι, αν ένας Κούρδος που μπαίνει παράνομα στη χώρα, καταδικάζεται, αλλά είναι άφραγκος και δεν μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του, δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να ζητηθεί η έκδοση του.

«Το ζήτημα διευκρινίστηκε επαρκώς. Δεν έχει να κάνει με κρατούμενους δυνάμει διοικητικής κράτησης, αλλά με άρθρο του σωφρονιστικού κώδικα και δεν έχει να κάνει με τους οκτώ» επανέλαβε ο κ. Κοντονής.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Only in

Το στέγαστρο Καλατράβα έτριζε, κανείς δεν άκουγε - «Καμπανάκια» και έγγραφα από το 2013

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε παραγγελία για προκαταρκτική έρευνα, ενώ κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση μετά το κλείσιμο του ΟΑΚΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023