Αισιόδοξος για πλήρη επιστροφή της αγοράς τηλεπικοινωνιών στην ομαλότητα αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρείας, ανέφερες ότι η αγορά το 2017 ανέκαμψε σημαντικά και έφτασε τα 4,2 δισ. ευρώ, με την αγορά της κινητής στα 1,82 δισ. ευρώ και σταθερής στα 2,17 δισ. ευρώ και ενώ 0,21 δισ. ευρώ προήλθαν από τη συνδρομητική τηλεόραση.

Βεβαίως είπε ότι θα απαιτηθεί πολύς καιρός προκειμένου η αγορά να φτάσει στα επίπεδα του 2008, που ήταν στα 7,4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ζαρκαλής απέδωσε την μικρή άνοδο αφενός στην σταθεροποίηση της οικονομίας κι αφετέρου στη μεγάλη ζήτηση για data, την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί αρκεί να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Είπε ότι για την εταιρεία «οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι (Golden Tree και Cyrus) αύξησαν τη συμμετοχή τους στο 75% ενώ οι τρεις μεγαλύτεροι ελέγχουν πλέον το 93% της Wind Hellas. Η εταιρεία έκλεισε τη χρονιά με 150 εκατ. ευρώ ρευστότητα η οποία προφανώς θα αξιοποιηθεί σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Την οργανική ανάπτυξη της εταιρείας και σε πιθανές εξαγορές».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του 2017 για την Wind ανέλυσε τα εξής στοιχεία:
Η εταιρεία σημείωσε αύξηση σε τζίρο και λειτουργική κερδοφορία, κλείνοντας τη χρονιά με συνολικά έσοδα 494 εκατ. € και EBITDA ύψους 102,7 εκατ. €, αυξημένα σε ετήσια βάση κατά 3,9% και 13,4% αντίστοιχα.
Η πορεία της WIND το 2017 χαρακτηρίστηκε από άνοδο σε όλους τους δείκτες και αναλυτικότερα:
 
Κινητή Τηλεφωνία
* Αύξηση εσόδων 2,8%
* 4,1% αύξηση σε συνδρομητές συμβολαίου
* 25,2% αύξηση των χρηστών smartphone
* Επέκταση της κάλυψης 4G στο 87%
* Περισσότεροι από 1 εκατ. χρήστες Mobile Internet
Η συνολική βάση πελατών κινητής τηλεφωνίας της WIND αυξήθηκε σε 3,8 εκατομμύρια το 2017, με τους χρήστες καρτοκινητής να αγγίζουν τα 2,97 εκατ.
Κατά τη διάρκεια του 2017, η WIND παρουσίασε αύξηση κατά 25,2% στον αριθμό των ενεργών χρηστών smartphone σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τάση αυτή συνέβαλε στον διπλασιασμό της κίνησης δεδομένων από έτος σε έτος, ενώ το 55% της κίνησης δεδομένων κατά το 2017 έγινε μέσω του δικτύου 4G.
Συνολικά περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πελάτες της WIND είναι χρήστες υπηρεσιών mobile Internet, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του δικτύου 4G της εταιρείας. Η κάλυψη 4G στο τέλος του 2017 άγγιξε το 87,1% με στόχο να αυξηθεί έως 95% μέχρι το τέλος του 2018 χάρη στις συνεχιζόμενες επενδύσεις της εταιρείας σε δίκτυα και υποδομές.

Σταθερή τηλεφωνία
* 5,9% Αύξηση πελατειακής βάσης LLU & NGA
* 219.000 πελάτες με συνδυαστικές υπηρεσίες κινητής, σταθερής και Internet
* Επένδυση στις οπτικές ίνες, παροχή λιανικής και χονδρικής υπηρεσίας
Στη διάρκεια του 2017 η WIND συνέχισε να αυξάνει το μερίδιο της στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας καθώς πρόσθεσε 33 χιλιάδες νέους πελάτες LLU και NGA. Η συνολική βάση συνδρομητών LLU και NGA αυξήθηκε κατά 5,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 592 χιλιάδες.
Αντίστοιχα ο αριθμός των πελατών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, που απολαμβάνουν υπηρεσίες σύγκλισης από τη WIND (Κινητή, Σταθερή & Internet) ανήλθε σε 219 χιλιάδες στο τέλος του 2017, σημειώνοντας αύξηση 4,6%.
Μετά την επιτυχημένη έναρξη λειτουργίας του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, η WIND προσφέρει υπέρ – υψηλές ταχύτητες σύνδεσης τόσο σε επίπεδο λιανικής όσο και σε επίπεδο χονδρικής. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών γίνεται με εντατικούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι στο τέλος του πρώτου εννιαμήνου του 2018, το δίκτυο οπτικών ινών της WIND θα καλύπτει 170.000 γραμμές πανελλαδικά ενώ στόχος είναι να φτάσει τις 442.000 γραμμές στο τέλος του 2019.

Συνεχιζόμενες Επενδύσεις σε υποδομές
* 95€ εκατ. επενδύσεις το 2017
* Συνεχής επέκταση των δικτύων νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή
* Είσοδος στην τηλεόραση
Σε επενδύσεις ύψους 95 εκατ. € προχώρησε η WIND Ελλάς την περασμένη χρονιά, διαθέτοντας τα κεφάλαια αυτά για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στην κινητή (4G) και τη σταθερή (VDSL, FTTx). Έχοντας λανσάρει με επιτυχία τις υπηρεσίες WIND Fiber πάνω στο νέο δίκτυο οπτικών ινών, οι επενδύσεις της WIND για το 2018 εκτιμώνται μεταξύ 95 – 105 εκατ. € και θα επικεντρωθούν στην εντατική επέκταση των υποδομές νέας γενιάς καθώς και στη δυναμική είσοδο της εταιρείας στην αγορά της τηλεόρασης.
 
Διετία ισχυρών επιδόσεων 2015 – 2017
Η περσινή χρονιά ήταν για τη WIND ο δεύτερος συνεχόμενος χρόνος επιταχυνόμενης ανάπτυξης, καθώς σημείωσε άνοδο σε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες σφραγίζοντας την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει εισέλθει από το 2015.
Η αύξηση των εσόδων της WIND Ελλάς κατά τη διετία 2015 – 2017 ανήλθε σε 7,3% ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του EBITDA για την ίδια περίοδο που άγγιξε το 21,3%. Βελτιωμένο κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν και το περιθώριο EBITDA που ανήλθε σε 20,9% για το 2017.

Για Forthnet

Για τις εξελίξεις σχετικά με την Forthnet ο κ. Ζαρκαλής υποστήριξε πως πρόκειται για διαδικασία που τρέχουν οι τράπεζες. Για την ταυτόχρονη διεκδίκηση της Fοrthnet από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους είπε πως έχουν πράγματι καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά και υποστήριξε πως δεν γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες «και δεν πρέπει να γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες». Η διοίκηση της Wind Hellas θεωρεί πως δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού στην περίπτωση που επικρατήσει η κοινή προσφορά που έχουν καταθέσει οι Vodafone και Wind Hellas.
Για το κόστος της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Wind Hellas υποστήριξε πως η τιμή στο μέσο λεπτό ομιλίας έχει μειωθεί 94% από το 2010 μέχρι το 2017. Το μέσο έσοδο της Wind Hellas το 2010 ανά πελάτη συμβολαίου ήταν 30 ευρώ ενώ το 2017 ήταν κάτω από τα 20 ευρώ.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας